Este oficial. Zile libere plătite pentru părinți. Care sunt cele două condiții pe care trebuie să le îndeplinească

de: Rosu Ioana
21 09. 2020

Chiar dacă noul an școlar a început doar de o săptămână, în multe instituții de învățământ situația s-a schimbat radical. Pandemia de COVID-19 ridică probleme seriose autorităților, dar și părinților și bunicilor. În doar cinci zile de desfășurare a cursurilor, multe școli au trecut de la orele de la clasă, la orele online, desfășurate în fața unui ecran. Acest lucru îi dezavantajează foarte tare, însă, pe părinții care nu au cu cine să-și lase copiii acasă, astfel că există o soluție îmbucurătoare pentru această problemă.

Zile libere plătite pentru toți acești părinți

Schimbarea planurilor și a scenariilor din școli a dat peste cap milioane de părinți care nu au cu cine își lăsa acasă copiii. Din cazua situațiilor neprevăzute și a noilor infectări cu COVID-19 din școli, autoritățile au fost nevoite să schimbe scenariile, la nicio săptămână distanță.

Astfel, elevii care se încadrau în scenariile verzi sau galbene, în care puteau merge la orele de curs în școli, sunt nevoiți să revină iar la școala online, la fel ca înainte de vacanță.

Multi elevi s-au reintors la scoala online

Vestea bună pentru părinți este aceea că în anumite condiții, aceștia pot rămâne acasă cu copiii, atâta timp cât vârsta acestora este sub 12 ani sau dacă elevii prezintă dizabilități (până la vârsta de 26 de ani).

Astfel, aceștia vor primi o indemnizație de 75% din salariul brut, cu condiția ca aeastă sumă să nu depășească salariul mediu.

„Părinții care au copii până în 12 ani înscriși în sistemul de învățământ sau dacă au dizabilități și au vârsta până în 26 de ani, indiferent că sunt angajați la stat sau la privat, au dreptul să solicite zile libere plătite de către angajator, iar o parte din sume se vor deconta de la fondul de șomaj.

Valoarea indemnizației este de 75 la sută din salariul brut, dar fără a depăși 75 la sută din salariul mediu utilizat în economie pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din anul 2020”, a arătat Adrian Bența, potrivit digi24.ro.

Ce angajați nu pot beneficia de zile libere plătite

Printre veștile bune apar și vești mai puțin bune cu privire la părinții care nu beneficiază de acest drept. Ca și la debutul pandemiei, angajații anumitor sectoare de activitate nu au dreptul să solicite aceste zile libere.

Din aceste categorii fac parte salariații din sistemul de ordine publică, din apărare și din sistemul medical. Chiar dacă sunt dezavantajați din acest punct de vedere, totuși, ei vor primi un spor la salariu, reprezentat de suma care li s-ar fi cuvenit dacă rămâneau acasă în timp ce primeau zile libere plătite.

Potrivit consultantului economic, Adrian Bența, indemnizațiile vor fi primite doar pentru un singur părinte, cu condiția ca celălalt să fie salariat în câmpul muncii sau să fie PFA activ.