Este oficial. Ludovic Orban, avertisment de ultimă oră. Ce se va întâmpla în România după 31 iulie. Toată lumea este obligată să prezinte acest lucru

de: Rosu Ioana
23 07. 2020

Momente de importanță maximă au avut loc miercuri, în ședința de Guvern în care Ludovic Orban le-a cerut tuturor miniștrilor să stabilească lista de proiecte care pot fi finanțate în cadrul exerciţiului financiar multianual european 2021-2027, profitând de faptul că România are garanţia, în urma deciziei Consiliului European, că va beneficia de 80 de miliarde de euro.

Șanse uriașe pentru redresarea economică a României

Premierul României, sub coordonarea ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloş, le-a solicitat tuturor miniștrilor să stabilească prioritățile României pentru următorii șase ani. De asemenea, Ludovic Orban a dat asigurări cu privie la fonduri suplimentare, menite să sprijine atât economia, cât și angajații.

Potrivit acestuia, data de 31 iulie ar fi data limită la care toată lumea ar trebui să prezinte proiectele propuse, astfel încât să poată fi demarată negocierea pentru Acordul de parteneriat cu UE.

Sursă foto: gov.ro

Avem garanţia în urma deciziei Consiliului European că România va beneficia de 80 de miliarde de euro, alocări din bugetul UE 2021-2027, alocări din Fondurile de rezilienţă şi recuperare din cadrul Next Generation EU. De asemenea, mai beneficiem de resurse din programul SURE, care finanţează măsuri active adresate angajaţilor.

De asemenea, vom avea posibilitatea să avem resurse financiare la dispoziţie din cadrul React EU. Pentru a putea accesa aceste resurse financiare, care reprezintă o şansă uriaşă pentru România, va trebuie să ne mobilizăm la maxim în ceea ce priveşte exerciţiul financiar multianual bugetul 2021-2027. (…)

Sub coordonarea domnului ministru Boloş, până la 31 iulie trebuie să ne definim cu precizie care sunt programele şi categoriile de cheltuieli, de beneficiari, tipul de proiecte finanţabile în cadrul exerciţiului financiar multianual.

Pe 31 iulie să lansăm în dezbatere publică şi să fim pregătiţi să începem negocierile pentru Acordul de parteneriat cu UE, astfel încât să fim pregătiţi, imediat cu începerea anului 2021, să facem toate formalităţile de pregătire a absorbţiei fondurilor”, a declarat Orban, miercuri, în cadrul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

Ce buget are la dispoziție România pentru următorii ani

În plină criză financiară, oficialii vin cu vești bune referitoare la bugetul pe care România îl va avea alocat din partea UE pentru diferitele proicte de dezoltare ale țării.

Aceste sume o să trebuiască să fie pregătite nu numai pentru bugetul Uniunii pe 2021-2027, ci şi pentru proiectele pe care le putem finanţa din cadrul Next Generation EU, în care vom beneficia de 16,8 miliarde sub formă de credite şi 16,7 miliarde sub formă de granturi, adică sume de bani nerambursabile.

Şi aici, tot sub coordonarea domnului Boloş, am demarat elaborarea programului de rezilienţă şi recuperare. Tot ca orizont de timp, vă spun că acest program de rezilienţă şi recuperare va trebui să fie adoptat ca bază de negociere cu Comisia Europeană, cel târziu până în octombrie, până la data de 1 octombrie„, a spus Orban.

Orban le-a comunicat colegilor săi faptul că este foarte important ce priorități aleg, aceste fonduri putând fi accesate în anumite condiții.

Absorbţia fondurilor din cadrul Next Generation EU – aproape 34 de miliarde de euro -, va trebui să se realizeze în 2021, 2022 şi 2023, din care 70% din fonduri trebuie contractate în primii doi ani. Şi aici va trebui să pregătim un plan minuţios privitor la toate aspectele, care să ne permită utilizarea integrală a acestor resurse financiare de care beneficiază România„, a mai afirmat Orban, potrivit Agerpres.