Este oficial! Exmatricularea elevilor, reintrodusă în școli. Ce trebuie să facă tinerii pentru a putea reveni în bănci
În urma dezbaterii proiectului legii învățământului preuniversitar, comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor a decis în cursul zilei de astăzi în ce codiții vor putea fi exmatriculați elevii care comit fapte grave, neadecvate mediului educațional. Ce trebuie să știe elevii vizați?
În ce condiții elevii își pot continua studiile după exmatriculare
Legea învățământului preuniversitar a fost schimbată printr-un amendament propus de PSD, PNL și minorități, care permite exmatricularea preşcolarilor şi elevilor din învăţământul obligatoriu, dacă aceștia comit fapte grave. Până acum, din cauza proiectului propus de Guvern, exmatricularea elevilor era interzisă, indiferent de situație.
Potrivit amendamentului aprobat în comisie, „exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învăţământului obligatoriu poate fi realizată numai în situaţii grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spaţiul şcolar, în vederea protejării dreptului la educaţie al celorlalţi beneficiari primari”, se arată în textul aprobat.
De altfel, exmatricularea nu se poate face în orice condiții, astfel că este nevoie de parcurgerea unei proceduri disciplinare care îi oferă elevului dreptul la apărare și contestație.
În cursul acestei zile, ministrul Educației a precizat că un elev exmatriculat se poate reînscrie la o altă unitate de învățământ, fiindu-i oferit în acest fel dreptul la studii. În plus, pe lângă dreptul reînmatriculării la altă școală, elevul va beneficia de un program de consiliere ce are ca scop corectarea comportamentului grav manifestat anterior.
„Acest amendament permite exmatriculare pentru cazurile extrem de grave, sigur, cu o procedură care să asigure dreptul la contestaţie, dreptul la apărare etc. şi sigur că această exmatriculare nu înseamnă că nu se poate reînmatricula elevul la altă unitate de învăţământ şi, sigur că da, după ce există un program în care să existe consiliere, să existe ajutorul necesar pentru îndreptarea comportamentului”, a susținut ministrul Educației.
Care este motivul adoptării acestei decizii
Ligia Deca a oferit câteva explicații privind amendamentul reintroducerii exmatriculării. Oficialul din Educație susține că o mare contribuție pentru revenirea la această sancțiune rigidă au avut-o evenimentele desfășurate în ultima perioadă, în care violența în școli a atins cote inimaginabile.
Astfel că, tot mai mulți elevi cu tulburări de comportament au ajuns să-și găsească victime printre colegi și profesori, unele dintre ele riscând inclusiv cu moartea.
„Considerăm însă că, având în vedere situaţiile din ultimele luni de violenţă în şcoală, trebuie să avem prevederi.
Ne-am uitat şi la ceea ce se întâmplă în alte state ale Uniunii Europene care, chiar dacă învăţământul este obligatoriu şi garantat, au această posibilitate de exmatriculare din unitatea de învăţământ pentru cazurile cele mai grave”, a declarat Deca la Parlament, prezentă și ea la şedinţa Comisiei de învăţământ.