Este oficial! Cine sunt românii care vor beneficia de zile libere după încetarea stării de urgență
Veste bună pentru părinți! Potrivit deciziei deputaților din Comisia de muncă şi protecţie socială adoptată ieri, părinții vor putea rămâne acasă pentru supravegherea copiilor și după încetarea stării de urgență.
În ce condiții vor putea rămâne părinții acasă
Comisia de muncă şi protecţie socială a dezbătut proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice, determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.
Potrivit acestui act normativ, unul dintre părinți va beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu.
Conform deciziei autorităților competente, anul 2020 face excepție acestor reguli, „prevederile aplicându-se inclusiv după încetarea stării de urgență, până la finalul anului școlar„, potrivit observatornews.ro.
Cine beneficiază de zile libere de la stat
Potrivit autorităților competente, persoanele care își pot lua liber pentru supravegherea copiilor sunt cele care au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau cei care au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ, potrivit Agerpres.
Un alt amendament adoptat de comisie se referă la persoanele care nu pot beneficia de zilele libere pentru supravegherea copiilor. Aceștia sunt părinții ale căror rapoarte de muncă sunt suspendate pentru întreruperea temporară a activității angajatorului. De asemenea, prevederile legale nu se aplică nici în cazul părinților care nu realizează venituri din salarii și assimilate salariile, venituri din activități independente sau situații care se încadrează în categoriile de mai jos:
“Prevederile prezentei legi nu se aplică în cazul în care unul dintre părinţi are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului, în condiţiile art. 52 alin.(1) lit.c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Prevederile prezentei legi nu se aplică nici în cazul în care celălalt părinte nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiei în care este încadrat în grad de handicap grav sau accentuat şi astfel este scutit de la plata impozitului pe venit„.