Este oficial! Câți bani vor primi pacienții care au această boală și se trateaza acasă

de: Rosu Ioana
23 10. 2020

Vești noi de la Guvern! La cererea Ministerului Sănătății, pacienții care suferă de o boală destul de des întâlnită, dar care aleg să se trateze acasă, vor primi o indemnizație lunară pentru hrană. Motivul acestei hotărâri este aceea de a-i stimula pe bolnavi să-și urmeze tratamentul cu strictețe.

Cine va beneficia de ajutor din partea statului

În urma solicitării Ministerului Sănătății, pacienții bolnavi de tuberculoză care acceptă să se trateze ambulatoriu vor primi o indemnizație zilnică de 15 lei în cazul copiilor, respectiv 16 lei pentru adulți.

Potrivit documentului oficial, această categorie de pacienți va începe să primească banii începând cu 1 noiembrie 2020, indemnizația având ca scop motivarea pacienților de a urma tratamentul potrivit indicațiilor medicului până la vindecarea completă.

Copil la control medical la plămâni

”La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat Hotărârea Guvernului privind aprobarea cuantumului indemnizaţiei lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză tratate în ambulatoriu. Conform documentului, începând din data de 1 noiembrie 2020, se aprobă cuantumul indemnizaţiei lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză, tratate în ambulatoriu.

Acesta se stabilește pe baza nivelului alocațiilor de hrană pentru consumurile colective prevăzute în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 429/2008 privind nivelul alocațiilor de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice, cu modificările ulterioare, corespunzător categoriei de bolnavi TBC, respectiv de 16 lei/zi pentru pacienții adulți și de 15 lei/zi pentru pacienții copii.

Acordarea unei indemnizații lunare de hrană pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză a fost prevăzută pentru prima dată în cuprinsul Legii nr.302/2018, pentru asigurarea aderenței la tratament a pacientului diagnosticat cu tuberculozăpe toată perioada de tratament în ambulatoriu.
Metodologia de acordare a a acestei indemnizații se va face prin ordinul comnu al ministrului Sănătății și Justiției”, anunță Ministerul Sănătății.

Un mare spital din București, transformat în unitate COVID

Medicii și autoritățile apelează la soluții disperate pentru a mări capacitatea locurilor din spitale, astfel încât, pacienții în stare medie și gravă să poată fi tratați corespunzător. Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat cu puțin timp în urmă că Spitalul Malaxa va fi transformat în totalitate în spital pentru pacienții infectați cu noul coronavirus.

Anunțul vine după ședința de Guvern desfășurată ieri, în care au fost stabilite mai multe decizii cu privire la mărirea capacității de primire în spitale, cât și suplimentarea medicilor.

„Am avut o discuție cu ministrul Tătaru, s-au găsit soluții, sunt convins că nu sunt convenabile tuturor colegilor, dar sunt soluții pentru situația în care ne aflăm. Spitalul Malaxa urmează să fie transformat integral în spital COVID. S-a discutat și cu managerul și aceasta este una dintre soluțiile găsite”, a declarat medicul Raed Arafat, potrivit digi24.ro.