Este oficial! Autoritățile britanice au luat decizia finală în privința Brexit-ului

de: Alexandra Chivu
23 01. 2020

Autoritățile britanice au luat decizia finală în privința Brexit-ului. Negocierea s-a făcut, urmează să devină lege.

Autoritățile britanice au luat decizia finală în privința Brexit-ului

Brexit, cuvând format din ”British” și ”exit” reprezintă retragerea programată a Regatului Unit(UK) din Uniunea Europeană(UE). În urma unui referendum din iunie 2016, în care 51,9% dintre alegătorii participanți au votat retragerea, guvernul britanic a anunțat oficial retragerea țării în martie 2017, începând un proces de doi ani ce urma să se încheie cu retragerea Regatului Unit la 29 martie 2019.

Retragerea este susținută de eurosceptici și respinsă de proeuropeni

Parlamentul Marii Britanii a votat de trei ori împotriva acordului de retragere negociat. Termenul respectiv a fost prelungit de trei ori și este în prezent 31 ianuarie 2020. Retragerea este susținută de eurosceptici și respinsă de proeuropeni, ambele categorii provenind din aproape tot spectrul politic.

Camera Comunelor și-a dat acordul

După mai mult de trei ani de dezbateri, Parlamentul britanic a adoptat definitiv, miercuri, acordul privind Brexit-ul, deschizând astfel calea pentru ieșirea istorică a Regatului Unit din Uniunea Europeană la finalul lunii ianuarie, potrivit Agerpres.

Acordul mai trebuie promulgat de Regina Elisabeta a II-a, cel mai probabil joi, pentru a deveni lege. Camera Comunelor și-a dat deja acordul la începutul lunii ianuarie pentru proiectul de lege privind retragerea Regatului Unit din UE.

Textul a fost apoi trimis în Camera Lorzilor, non-aleasă, ce a adoptat cinci amendamente, îndeosebi în privința drepturilor cetățenilor europeni care au reședința în Marea Britanie ori ale copiilor refugiați neînsoțiți.

Efecte

Consensul larg dintre economiști este că Brexitul va reduce probabil venitul real pe cap de locuitor al Regatului Unit pe termen mediu și lung. Brexit ar putea reduce imigrația din țările Spațiului Economic European spre Marea Britanie și prezintă provocări pentru învățământul superior din Marea Britanie, cercetarea academică și securitatea. De asemenea, și legislația UE și Curtea de Justiție a UE nu vor mai avea prioritate față de legile britanice ori Curtea Supremă a UK decât în măsura convenită în acordul de retragere.