Este oficial. A fost anunțată cea mai proastă veste despre vaccinul anti-COVID-19: „Ne aflăm în fața unui virus instabil genetic”
Virgil Păunescu, cercetător și imunolog la institutul OncoGen, din Timișoara, a explicat pe înțelesul tuturor faptul că noul coronavirus a suferit diferite mutații, ajungând la o tulpină mult mai agresivă decât cea inițială, pentru care se dezvoltă vaccinurile.
Vaccinurile anti-COVID-19 nu vor mai fi eficiente
Veste extrem de tristă pentru cetățeni. Potrivit studiilor efectuate, apar informații care ne spulberă speranțele cu privire la mult așteptatele vaccinuri care ar trebui să protejeze o mare parte din populație. Imunologul Virgil Popescu a declarat pentru Digi24 că virusul nu stă degeaba, așteptând ca oamenii de știință să dezvolte antidodotul pentru el.
Deși multe țări se zbat să dezvolte cât mai repede un vaccin anti-COVID-19, pentru a pune punct acestei tragedii la nivel mondial, oamenii de știință avertizează cu privire la instabilitatea noului coronavirus, acesta suferind zeci de mutații, dintre cele mai agresive și mai virulente.
Cercetătorul din Timișoara explică cum au reușit aceste noi mutații să producă o transmitere mult mai rapidă și mai agresivă a virusului. De asemenea, Virgil Popescu își arată îngrijorarea față de ineficacitatea vaccinului în fața atâtor modificări ale virusului.
“Ne aflăm în fața unui virus instabil genetic care a suferit câteva zeci de mutații în aceste luni. Una dintre mutații, despre care s-a mai spus câte ceva, aflată în poziția 614, un aminoacid care s-a schimbat în tulpina S – cea care este cea mai importantă în privința virulenței acestui virus – a generat o variantă nouă de virus, mai agresivă din multe puncte de vedere decât variantă inițială Wuhan, și care în decursul lunii aprilie a înlocuit la nivel mondial tulpina pe care o știam noi”.
Vindecarea se află dincolo de așteptarea unor vaccinuri
Cercetătorul român explică în continuare că vaccinurile ar putea să nu fie soluția pentru acest virus ucigaș, tocmai din cauza tuturor modificărilor care se produc la nivel genetic. Un aspect foarte important de știut este acela că fiecare stat trebuie să știe unde se situează și pe ce se poate baza în încercarea de a combate COVID-19.
„Asta înseamnă că lumea subestimează acest virus. E atât de concentrată pe această competiție care nici măcar nu mai este despre vaccinuri. Așa cum am spus, nici la noi nu mai era vorba despre vaccin, era vorba despre poziționarea pe plan mondial. Care este locul tău în lume… Ești acolo, ești capabil să faci ceva? Sau aștepți să-ți de alții și ție ca la Remdesivir câte zece tablete pe lună.
Ce mă îngrijorează pe mine nu este ceea ce spun rușii, pentru că vaccinarea este facultativă, dar dedesubt nimeni nu vrea să vorbească, pentru că aceste mutații pun în pericol aceste vaccinuri. S-ar putea ca peste un an sau jumătate de an, virusul să sufere atâtea mutații încât vaccinurile pe care le dezvoltăm acum să nu mai fie eficiente.
Deocamdată, datele referitoare la agresivitatea acestuia nu sunt foarte clare, dar înclină spre o agravare a bolii.
Ce mi se pare cel mai important este că virusul, noua variantă a acestuia, se multiplică mult mai mult. În decurs de două luni a dislocat complet forma inițială a virusului. Această nouă mutație descarcă o cantitate foarte mare de material viral în organismul uman. Mult mai mult decât forma veche. Este o formă mai agresivă, chiar dacă deocamdată nu avem suficiente statistici”, a spus acesta potrivit digi24.ro.