Eroul necunoscut de la Spitalul de Copii din Iași, care a luat foc. A intervenit fără echipament pentru a salva vieți

de: Ionuț Vieru
24 06. 2021

Prima persoană care a anunțat incendiul de la Spitalul de Copii din Iași a fost un pompier, acesta aflându-se în timpul liber. În momentul în care se îndrepta spre casă, sublocotenentul Georgică Onofreiasa din cadrul ISJ Iași, a observat un fum gros ce se ridica din zona Tătărași. Desigur, nu a putut rămâne indiferent.

Eroul necunoscut din Iași

Imediat după ce a observat fumul gros, sublocotenentul a pus mâna pe telefon și și-a anunțat colegii din dispecerat. Pompierul ieșean aflat în timpul liber s-a dus imediat la locul incendiului pentru a acorda primul ajutor. Georgică Onofreiasa a fost primul pompier care a ajuns la locul incendiului.

Bărbatul și-a așteptat colegii la poarta spitalului, de unde i-a coordonat către locul cu pricina unde au izbucnit flăcările. Sublocotenentul Georgică Onofreiasa a rămas la locul evenimentului, alături de colegii săi, până în momentul în care s-a lichidat incendiul. A plecat doar după ce s-a asigurat că nu au fost victime.

„După ce m-am asigurat că toate persoanele din apropierea incendiului au fost evacuate, am coborât la poarta spitalului, unde am coordonat echipele de intervenție pe latura sudică a pavilionului corpului B, pentru stingerea incendiului. Din cele cercetate, imediat după ce am ajuns la fața locului intervenției, se observa incendiul numai la etajul doi la o încăpere. Consider că ai mei colegi au intervenit foarte prompt. Au ajuns foarte rapid, cu trafic aglomerat. Cred că în mai puțin de 6 minute au ajuns”, a declarat sublocotenentul Georgică Onofreiasa.

Incendiu puternic la Spitalul de Copii „Sf. Maria”

În seara zilei de 22 iunie 2021, un puternic incendiu a izbucnit la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași. O mare parte din etajul trei al unității medicale a fost cuprins de flăcări. La fața locului au ajuns în scurt timp echipaje de pompieri. Din fericire, nu au existat victime.

În total, 31 de persoane au fost evacuate, dintre care 7 părinți, 11 cadre medicale și 13 pacienți. În anul 2020, reprezentanții ISU Iași au dat mai multe amenzi spitalului.

„La locul intervenției, pe timpul nopții a rămas un echipaj pentru a asigura măsurile specifice privind cauza de producere a incendiului. S-a deplasat la locul evenimentului o comisie pentru cercetarea și stabilirea cauzelor incediului. În consecință, la cauza probabilă de producere a incendiului, se analizează toți factorii care au concurat la inițierea incendiului. Spitalul de Copii a fost verificat în anul 2020, iar în urma verificărilor au fost aplicate patru amenzi. O amendă pe linie de autorizare, una pe exploatarea necorespunzătoare a fluidelor medicale, două pentru fumat și 14 avertismente. Amenzile au avut valori între 1.000 și 10.000 de lei”, a adăugat purtătorul de cuvânt ISU Iași.

Sursă foto: BZI