Erdogan, avertisment îngrijorător după ce a discutat cu Putin. Ce vrea să facă liderul rus Occidentului: ”Va fi un dezastru”
Tensiunile, din ce în ce mai accentuate, de pe frontul ruso-ucrainean fac ca șefii de state să încerce o nouă rundă de negocieri între cele două părți beligerante. Printre cei care a încercat sta, încă de la început, este proaspătul reales președinte al Turciei, Recep Erdogan. De altfel, acesta a făcut câteva declarații, dar și a lansat un avertisment îngrijorător după ce a discutat cu Putin.
Recep Erdogan, prietenul liderului de la Kremlin
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, înarmează și sprijină în mod deschis Ucraina și chiar umilește public Moscova. Cu toate acestea, liderul Rusiei, Vladimir Putin, nu prea are de ales decât să accepte denunțurile Turciei.
Cu toate astea, paradoxal, deși Erdogan a decis să îi permită președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenskyy, să aducă acasă cinci comandanți ai Regimentului Azov, reținuți de Rusia în luna mai a anului trecut, în urma bătăliei pentru Mariupol, și care au fost ulterior tranzacționați ca parte a unui schimb de prizonieri negociat de Turcia, rămâne prietenul declarat al liderului de la Kremlin.
Motivele din spatele acestei prietenii, deși unii poate au uitat, este intervenția lui Vladimir Putin în a dejuca un plan de asassinare a președintelui turc.
Cu toate astea, Kremlinul critică Regimentul de voluntari Azov ca fiind ”naziști” și o organizație teroristă, iar decizia de a permite comandanților să se întoarcă în Rusia este descrisă în Rusia ca o altă ”lovitură de cuțit în spate” din partea Turciei.
Spre deosebire de alte sute de luptători Azov, care au fost eliberați în schimbul prietenului lui Putin, Viktor Medvedciuk, în septembrie 2022, cei cinci comandanți de top au fost evacuați în Turcia, unde ar fi trebuit să rămână până la sfârșitul războiului.
„Întoarcerea liderilor de la Azov din Turcia în Ucraina nu este altceva decât o încălcare directă a termenilor acordurilor existente și rezultatul unei presiuni puternice din partea aliaților NATO din Turcia”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.
Președintele Turciei și intermedierea negocierilor
Acest efort de a devia o parte din vina pentru acțiunile lui Erdoğan, împreună cu faptul că Peskov a continuat să sublinieze că Moscova intenționează să își păstreze legăturile politice și economice cu Ankara, este un indiciu al echilibrului pe care Rusia îl are.
Moscova speră să vadă cum Turcia devine un centru regional de gaz., dar și mai important, Turcia rămâne un refugiu sigur pentru oligarhii ruși care au fost excluși de Occident.
Vezi și: Anunţ îngrijorător pentru Europa! Vestea rea vine de la Kremlin, s-ar putea întâmpla cât de curând
Încă din februarie 2022, la două zile de la declanșarea conflictului, Turcia spunea că încearcă să intermedieze o încetare a focului între Rusia și Ucraina.
Într-o convorbire telefonică, președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus omologului ucrainean Volodimir Zelenski că ”Ankara va face eforturi pentru a intermedia o încetare a focului cu forțele rusești”.
La acel moment, Zelenski a cerut Turciei să închidă strâmtorile Bosfor și Dardanele care controlează trecerea spre Marea Neagră pentru navele de război rusești. Oficialii turci declarau presei locale că nu a fost luată nicio decizie în acest sens.
Erdogan face un avertisment îngrijorător după ce a discutat cu Putin
Zilele trecute au avut loc întâlniri la Ankara, în cadrul Conferinței Ambasadorilor, prilej cu care Recep Erodgan a readus în discuție intențiile sale de a-l convinge pe Putin să oprească represaliile din Ucraina.
Președintele a menționat faptul că săptămâna trecută a discutat, din nou, telefonic cu liderul de la Kremlin, enunțând în același timp și un avertisment îngrijorător după ce a discutat cu Putin:
”Săptămâna trecută, în cursul unei convorbiri la telefon cu domnul Putin, noi am luat la cunoştinţă cerinţele Rusiei. Dar, soluţia acestei probleme depinde de respectarea promisiunilor de către ţările din Occident.
Măsurile care ar fi permis transformarea atmosferei pozitive create de către «Iniţiativa Mării Negre» (n.r. – acordul privind cerealele ucrainene într-un armistiţiu şi apoi într-un acord de pace pe termen lung nu au fost luate.
Poziţia noastră aici este clară. Dacă se extinde războiul la Marea Neagră va fi un dezastru pentru regiunea noastră”, a avertizat președintele Turciei, citează AFP din discursul de ieri al președintelui Recep Erdogan.
Vezi și: Ce a vorbit Putin la telefon cu Erdogan după lovitura de stat din Rusia. S-a aflat chiar acum
Deși există presiuni occidentale, precum și intenții de a îi aduce la masa negocierilor, atât Vladimir Putin, cât și Zelenski, s-au lansat în noi acuzații, iar armatele celor două tabere anunță lovituri strategice de-o parte și de alta.