Epidemiolog celebru, semnal de alarmă după deschiderea școlilor: „De săptămâna viitoare Omicron va forța valul în regim turbo”. Câte infectări zilnice vor fi

Epidemiolog celebru, semnal de alarmă după deschiderea școlilor: „De săptămâna viitoare Omicron va forța valul în regim turbo”. Câte infectări zilnice vor fi
Octavian Jurma, epidemiolog român

Epidemiologul Octavian Jurma a transmis un avertisment crunt după decizia autorităților de a deschide școala în format fizic, la trei zile după Revelion. Potrivit medicului, această perioadă este cea mai prielnică pentru răspândirea virusului, având în vedere că toți copiii revin în școli după o perioadă de relaxări și de întâlniri cu cei apropiați. Din păcate, previziunile lui Octavian Jurma sunt dintre cele mai pesimiste, astfel că, tulpina Omicron a deveni în scurt timp dominantă.

„O decizie dezolantă”

Octavian Jurma este un epidemiolog și cercetător celebru din România, care a ajuns în atenția publicului din cauza modului dur în care a criticat deciziile autoritățile cu privire la măsurile adoptate în timpul pandemiei. Recent, acesta a transmis un nou avertisment referitor la răspândirea variantei Omicron, odată cu începerea școlii în format fizic.

Medicul a explicat motivele care vor conduce în ritm accelerat la o explozie a infectărilor. Potrivit lui Octavian Jurma, virusul se va transmite în toate familiile care au copii la școală, iar ulterior, adulții vor împrăștia noua tulpină în locurile pe care le frecventează.

„Se deschid școlile în format fizic în România la 3 zile după Revelion. Exact timpul mediu de incubație pentru cazurile de Omicron. Este o decizie dezolantă… Astfel după ce petrecerile și minivacanța de Revelion au răspândit Omicron în toate orașele din România, școlile vor asigura răspândirea Omicron în toate familiile care au copii la școală în România, iar părinții și bunicii acestor copii le vor răspândi la birou sau în biserici și celor care nu [mai] au copii în școli…

Nici dacă plănuiau un experiment de infectare în masă și demolarea controlată a sistemului medical, nu puteau alege mai bine suprapunerea unor seturi de evenimente de tip super-spreader atât de corect pentru a asigura o explozie de cazuri”, a scris Jurma pe Facebook.

„Pentru această decizie trebuie să căutăm motive psihiatrice”

În continuare, cercetătorul a explicat că decizia deschiderii timpurii a școlii pentru a recupera o vacanță impusă de autorități pare de departe cea mai iresponsabilă, iar riscurile asumate sunt, mai degrabă, de natură psihiatrică, decât epidemiologică.

„Dintre cei trei factori agravanți, deschiderea școlilor în format fizic la trei zile după petrecerile de anul nou pentru a recupera o vacanță inutilă și pe care nimeni nu a cerut-o, este fără îndoială cea mai irațională măsură posibilă dintre toate. Pentru această decizie nu mai trebuie să căutăm motive epidemiologice ci motive psihiatrice, în zona de psihopatie”, a adăugat Octavian Jurma.

În urma previziunilor făcute de Octavian Jurma, debutul valului Omicron va lovi România mai rapid decât prognozele făcute de INSP, astfel că, începând de săptămâna viitoare, tulpina Omicron va deveni dominantă, ajungând în cel mai fericit caz la 2.500 de cazuri pe zi.

„Pentru a simplifica calculele în perioada următoare, putem considera debutul oficial al valului 5-Omicron în dată de 1 ianuarie 2022… Debutul valului confirmă și prognoza că Omicron va deveni dominantă până la finalul acestei săptămâni…

De săptămâna viitoare, Omicron va forța valul în regim turbo și mă aștept să terminăm săptămâna la peste 2,500 de cazuri pe zi (sunt excesiv de rezervat aici)…

Debutul valului 5 a fost deci avansat cu aproape 2 săptămâni față de prognoza INSP, tocmai datorită măsurilor de relaxare inoportune, a abandonării certificatului verde și a deschiderii școlilor în cel mai prost moment posibil din punct de vedere epidemiologic”, a explicat specialistul.

Vă reamintim că elevii de gimnaziu și liceu încep cursurile pe data de 3 ianuarie, în timp ce grădinițele și clasele primare vor începe școala pe data de 10 ianuarie. În urmă cu puțin timp, secretarul de stat pentru Învățământul Preuniversitar din Ministerul Educației, Sorin Ion, a declarat că în acest  moment există teste Covid-19 pe bază de salivă doar pentru prima zi de școală.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI