Epidemiolog celebru, previziune înfiorătoare pentru români: „Valul 5 Omicron ne va lovi ca un trăsnet”

Epidemiolog celebru, previziune înfiorătoare pentru români:

Cercetătorul Octavian Jurma trage un mare semnal de alarmă privind pericolul reprezentat de noua variantă mutantă Covid, care ar putea declanșa valul cinci al pandemiei. Cunoscutul medic le recomandă cetățenilor să se vaccineze în număr mare, inclusiv acelora care au trecut prin boală.

„Aceleași metode de analiză au demonstrat că Delta este mai infecțioasă decât Alpha”

Octavian Jurma atrage atenția cu privire la singurul detaliu cunoscut despre varianta Omicron, și anume, gradul ridicat de transmitere, de aproximativ cinci ori mai contagios decât tulpina Delta, care a reușit să paralizeze sistemele medicale pe plan mondial. Potrivit cercetătorului, acest lucru este dovedit printr-o metodă similară cu cea prin care s-au anticipat efectele devastatoare ale răspândirii tulpinii Delta.

”De unde provine estimarea că Omicron este de 5x mai infecţios decât Delta? Din evaluarea ratei de dislocare a tulpinii precedente cum sunt cele din imagine. Probabil că estimarea finală a ratei de reproducere va fi semnificativ mai scăzută, însă aceleaşi metode au prognozat că Delta este cu 70% mai infecţioasă decât Alpha. Dacă Delta a produs un asemenea dezastru în România, cu un avantaj de 50% faţă de Alpha, va imaginaţi ce ravagii poate face Omicron şi cu un avantaj de „doar” 100% faţă de Delta”, a explicat luni seară, pe Facebook, Octavian Jurma.

Medicul își exprimă nedumerirea privind efectele acestei noi tulpini în raport cu rata de vaccinare și trecere prin boală din fiecare țară.

”Asta înseamnă că Omicron infectează în medie de 5 ori mai uşor populaţie care a trecut deja printr-un boală într-o ţară cu rată scăzută de vaccinare (adică o populaţie similară cu România). Deci încă nu ştim dacă Omicron este o veste proastă pentru toată Europa, doar că este o veste mai proastă pentru România decât este pentru Africa de Sud (noi avem o populaţie mult mai îmbătrânita şi mai vulnerabilă). Există semne că Omicron se răspândeşte cu rapiditate în Europa şi prin urmare este foarte posibil că următorul val va fi produs de Omicron”, a adăugat Octavian Jurma.

Efectele devastatoare ale tulpinii Omicron asupra României

Octavian Jurma trage semnale de alarmă privind măsurile de prevenție radicale, precum necesitatea imperioasă a măștilor de protecție FFP2 și FFP3, având în vedere rapiditatea cu care s-ar putea transmite această nouă variantă.

”Dacă Delta avea nevoie de 1-2 minute la o distanţă sub 2 metri să producă infectare, Omicron va avea nevoie de mai puţin de 1 minut. Va imaginaţi cum va arată un val 5-Omicron în aceste condiţii în România dacă va produce de 2x mai multe cazuri de 2x mai repede decât Delta? Valul 4-Delta ne-a lovit că un tsunami, aşa cum ştiam că o va face dacă nu luăm măsuri de protecţie a populaţiei. Dacă infecţiozitatea B.1.1.529 se confirmă, valul 5-Omicron ne va lovi că un trăsnet”, a mai scris medicul.

Epidemiologul îi îndeamnă pe cetățeni să se roage ca noile descoperiri să fie măcar în avantajul celor care sunt deja imunizați, fie prin boală sau vaccinare, recomandând în egală măsură vaccinarea urgentă.

”Rugaţi-va ca veștile potrivit cărora Omicron să fie mai puţin virulent (grav) decât Delta pentru persoanele trecute prin boală sau vaccinate să fie adevărate. Valul Omicorn a debutat abia acum 2 săptămâni în Africa de Sud, deci în această săptămâna vom avea şi primele date statistice legate de spitalizare.

A, era să uit. În Africa de Sud e vara acum. În Europa e iarnă. Vaccinaţi-vă, mai ales dacă aţi trecut prin boală. Faceţi-va boosterul, e un privilegiu că e liber. Purtaţi masca. Bucuraţi-va de sărbători alături de cei dragi. Omicron nu este o ameninţare iminentă pentru România. Aşa cum facem noi testările, debutul unui posibil val Omicorn va fi vizibil abia de anul viitor”, a concluzionat medicul.