Epidemiolog celebru, despre impactul negativ al redeschiderii școlii privind numărul de infectări Covid-19: „Lucrurile sunt clare”

Epidemiolog celebru, despre impactul negativ al redeschiderii școlii privind numărul de infectări Covid-19:
Elevi surprinși în timpul orelor de curs

Medicul Emilian Popovici a vorbit despre riscurile care există în România, privind creșterea infctărilor Covid-19 și apariția unui val cinci. De asemenea, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie a explicat în ce condiții poate influența în rău deschiderea școlilor, având în vedere contextul epidemiologic actual.

În ce condiții va fi lovită România de valul cinci al pandemiei

Epidemiologul Emilian Popovici a abordat subiectul apatriției valului cinci al României, care potrivit acestuia, nu va întârzia să apară. Ceea ce specialiștii nu pot garanta, este agresivitatea cu care acesta va lovi țara noastră, evoluție care va depinde exclusive de modul în care autoritățile și cetățenii vor acționa.

Medicul susține că doar prin respectarea măsurilor anti-Covid-19, acest val va putea fi suportat într-un mod decent, fără a lăsa traume în viețile noastre.

”Lucrurile sunt foarte clare, în opinia mea. Depinde dacă vrei să le auzi și să le vezi. Și dacă ești dispus să aplici ceea ce este bine gândit. În caz contrar, ghinion! (…) Dacă respecți măsurile, atunci poți să diminuezi impactul, care oricum va fi, dar poți să îl faci să fie rezonabil și să îl poți suporta. Depinde foarte mult de oameni, depinde de autorități, depinde de politicieni”, a declarat dr. Emilian Popovici , în exclusivitate pentru SpotMedia.ro.

Evoluția pandemiei în perioada următoare

Întrebat despre cum va evolua pandemia, medicul susține că acest lucru depinde de modul în care lumea se va raporta la restricțiile care se impun. O sursă de inspirație pentru autorități ar putea fi modul în care alte state au acționat în situații similare.

“Cum va evolua pandemia în continuare? Depinde de măsuri și de felul în care se respectă măsurile. Depinde de ce decizii se vor lua de acum încolo. Dau același exemplu, cum spuneam și la începutul verii când eram întrebat cum va evolua situația în România, ’Haideți să ne uităm la ce se întâmplă în Israel’.

Acolo, peste 70% din populație era vaccinată la vremea respectivă și aveau între 10-11.000 de infecții pe zi, în vârful de val. Deci nu era greu să ne imaginăm ce va fi în România”, a adăugat medicul.

Impactul reînceperii școlii asupra pandemiei

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie a oferit un răspuns cu privire la impactul pe care școala cu prezență fizică îl poate avea asupra contextului epidemiologic. Potrivit acestuia, acest sector influențează destul de mult pandemia, însă totul depinde de modul în care se respectă regulile

„Cu siguranță că va fi o influență! Pentru că e un factor care e recunoscut cu o anumită importanță în economia problemei. Cât va fi de mare influența vom vedea. Deja am învățat că la două săptămâni, aproximativ, după ce se întâmplă ceva se pot observa și consecințele. Cam 2-3 săptămâni.

Dar lucrurile trebuie reglate. Să vedem dacă se implementează certificatul verde, dacă se respectă cu strictețe măsurile de control acolo unde este cerut certificatul de vaccinare, dacă se pune accent pe ele și oamenii sunt conștienți de faptul că trebuie să încercăm să ne reluăm viața.

Pentru că și școala e o prioritate. UNICEF spunea că școlile se închid ultimele și se deschid primele. Dar depinde ce faci în jurul acestei probleme, pentru că dacă în jur nu procedezi corect și nu respecți măsurile, atunci sigur că influența poate să fie foarte importantă.

Prezența la vaccinare, în scăderea după respingerea certificatului verde de către politicieni

Dacă respecți măsurile, atunci poți să diminuezi impactul, care oricum va fi, dar poți să îl faci să fie rezonabil și să îl poți suporta. Depinde foarte mult de oameni, depinde de autorități, depinde de politicieni.

La noi politicienii nu au vrut să înțeleagă (sau nu pot să aibă o vedere de perspectivă), s-au gândit doar la reducerea numărului de infecții, dar în perspectivă tot de vaccinare ai nevoie. Și s-a văzut foarte clar că, în momentul în care chestiunea certificatului verde a ieșit de pe rol la Senat și la Camera Deputaților, automat a scăzut numărul de imunizări.

E clar că un procent important dintre oameni s-a dus la vaccinare prin prisma certificatului verde. Dacă domniile lor înțeleg problema și vor să o gândească privind în perspectivă, bine. Dacă nu, iarăși se vor suporta consecințele. Pentru că altă variantă nu e”, a adăugat dr. Emilian Popovici.