Epidemiolog celebru, avertisment pentru cetățeni. În cât timp se formează anticorpii, în funcție de vaccinul pe care îl faci
Vaccinarea este unul dintre cele mai dezbătute subiecte în acest moment, iar existența mai multor vaccinuri îi determină pe cetățeni să fie mai sceptici. Epidemiologul Emilian Popovici a explicat recent care este diferența între vaccinuri, cu privire la perioada în care încep să apară anticorpii.
Vaccinul anti-Covid-19, ineficient imediat după administrare
Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a tras un semnal de alarmă cu privire la formarea anticorpilor după vaccinarea anti-Covid. Specialistul avertizează cetățenii că vaccinul nu este eficient imediat după administrare, fiind nevoie de o perioadă de două săptămâni până la formarea imunității.
Epidemiologul a dezvăluit care este perioada în care apar primii anticorpi, în funcție de serul administrat. Astfel, cine se vaccinează cu vaccinul produs de Pfizer dezvoltă o protecție de 50% după 14 zile de la administrarea primei doze. Pentru Moderna și AstraZeneca, perioada diferă în funcție de numărul de zile dintre cele două doze.
“La vaccinul Pfizer, se apreciază că la două săptămâni după prima doză administrată, o parte dintre cei care primesc această primă doză dezvoltă o protecție undeva la 50%, iar la 10 zile după a doua doză, ajunge la protecția completă sau la protecția maximă.
Dacă mergem la Moderna, acolo lucrurile stau cam la fel, pentru că e doar o diferență de o săptămână în ceea ce privește rapelul, deci se decalează undeva după a doua doză cu o săptămână.
La AstraZeneca avem acel interval de patru săptămâni minim între prima doză și a doua doză, urmând ca a doua doză să poată să fie administrată de la 4 și până la 12 săptămâni”, a transmis epidemiologul.
Prevenția, necesară și după vaccinare
Medicul Emilian Popovici trage un semnal de alarmă cu privire la prevenție, imediat după vaccin. Cetățenii trebuie să știe că până la apariția imunității, organismul este la fel de vulnerabil ca și fără vaccin, astfel că trebuie respectate cu strictețe regulile de prevenție.
“Un vaccin nu devine eficient în momentul în care m-am vaccinat. În prima zi, a doua, a treia, ești la fel ca și înainte de vaccinare. De abia la două săptămâni ajungi să dezvolți o protecție, unii dintre pacienți dezvoltă o protecție de 50 la sută, deci unu din doi dacă se expune infecției se va infecta”, a adăugat specialistul.
Epidemiologul avertizează, de asemenea, că România ar putea ajunge din nou la 9000 de pacienți infectați pe zi, ceea ce înseamnă o nouă presiune pe sistemul medical din România. Emilian Popovici consideră că cea mai bună variantă pentru a preveni acest val de îmbolnăviri este aceea de introduce restricții, în funcție de evoluția situației epidemiologice.
”Acestea sunt posibilitățile pe care eu le văd: fie să crești, anticipând că poți să ajungi la 9.000 de infecții pe zi, să crești nivelul de măsuri pentru ca să nu ajungi acolo, te oprești undeva la un nivel să spunem mai acceptabil, fie să aștepți ca numărul de infecții să crească și să iei măsurile în funcție de creșterea pe care o înregistrezi.
Măsurile pot să fie crescute până la maximum posibil cu care ne-am confruntat, să zicem, în perioada stării de urgență”, a spus acesta la emisiunea “Piața Victoriei”, de la EuropaFM.