Epidemia nebăgată în seamă care afectează omenirea. Mulți copii sunt în pericol
Foarte puține lucruri în viață vin fără dezavantaje. Dacă anumite puteri ale lumii au scăpat aproape complet de bolile infecțioase, cum ar fi tuberculoza, holera și malaria, ministerele sănătății din alte țări se confruntă cu afecțiunile cauzate de bogăție. Alimentația ieftină, dar cu foarte multe calorii a alungat foametea din statele mari, însă favorizează diabetul. Munca la birou este mai comodă și mai puțin periculoasă decât job-urile din construcții, dar ele cauzează obezitate și boli cardiace. Mai nou, specialiștii au de înfruntat o nouă epidemie.
Epidemia care îi alarmează pe medici
Într-o parte a lumii, situația medicală este îngrijorătoare. Oamenii din Asia de Est au mari probleme cu ochii. Foarte multe dovezi sugerează că principalul motiv care stă la baza miopiei este educația. Sănătatea ochilor începe să se degradeze la școală, unde elevii petrec o mare parte din zi în săli de clasă slab luminate.
Ce se întâmplă în Asia
Înainte de explozia economică din anii ’60, miopia era o defect rar în Asia de Est. Acum, majoritatea tinerilor au nevoie de ochelari. În Hong Kong, Singapore și Taipei, mai mult de 80% dintre elevii de ani terminali sunt miopi. În capitala sud-coreeană Seul, mai mult de nouă din 10 tineri nu văd bine. Situația nu este roz nici în China. Datele din Guangzhou (sud) și Mongolia (nord) relevă rate de miopie de aproximativ 80% în rândul tinerilor.
Deși Asia de Est este în centrul acestei epidemii, Occidentul nu este imun. Studiile arată rate de miopie cuprinse între 20% și 40% în Europa. Potrivit unei cercetări americane, 59% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 17 și 19 ani au nevoie de ochelari sau poartă deja.
Foarte mulți copii și tineri sunt miopi
Ce-i drept, există afecțiuni mai rele de care să suferi, dar miopia nu este chiar benignă. Ochelarii și lentilele de contact sunt accesorii costisitoare, iar unele familii din China rurală nu și le permit, de aceea copiii se chinuie să vadă corect la ore. În plus, miopia severă poate cauza alte boli oculare la vârste mijlocii, unele dintre acestea putând duce la pierderea vederii.
Avertisment pentru guvernele lumii
Guvernele asiatice sunt tot mai îngrijorate de generațiile tinere care cresc cu miopie, iar cele din alte părți ale lumii ar trebui să înceapă să se îngrijoreze și ele, avertizează The Economist.
Expunerea periodică la lumina zilei este vitală pentru dezvoltarea văzului la copii. În caz contrar, duce la miopie. Experții cred că așa se pot explica ratele atât de ridicate în Asia, unde părinții pun mare preț pe educație. Adolescenții petrec ore multe la școală. Adesea, mai fac și meditații private după-amiaza și seara. O soluție ar fi mai mult timp petrecut în aer liber. În felul acesta, scade numărul celor care ajung să dezvolte miopie.