De ce o să primești bani de la Enel și alții când cade curentul

de: Daniel Ștefan
13 02. 2019

Enel și alți furnizori de energie electrică te vor despăgubi de acum încolo dacă te lasă în beznă mai multe de patru ore. Toate penele de curent neplanificate vor fi despăgubite fără să ceri tu asta furnizorului.

Aparent, este o veste bună, dar există și anumite condiții, evident. Cert este că inițiativa va fi aplicată de către Enel, Electrica, E.On și CEZ. Dacă ești abonat la unul dintre acești furnizori, au putea să-ți iei înapoi o parte din banii pe care-i dai lunar pe energie, dar ai periodic pene de curent.

Este o obligație impusă de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul energiei (ANRE) încă din 2016, dar unele prevederi au intrat în vigoare abia de la 1 ianuarie 2019.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2019, compensațiile datorate de operatorul de distribuţie pentru nerespectarea indicatorilor de performanță privind continuitatea serviciului de distribuție a energiei electrice se plătesc utilizatorilor racordați la reţeaua electrică de distribuţie la nivelul de joasă tensiune în mod automat, fără a fi necesară o solicitare din partea acestora”, se arată în ordinul inițial.

De asemenea, toți furnizorii sunt obligați să-și informeze clienții de despăgubirea primită prin intermediul facturii lunare.

De la 1 ianuarie 2019, au fost reduse duratele întreruperilor de curent pentru care se vor oferi despăgubiri:

  • șase ore – pentru mediu urban, în condiții normale de vreme (până acum, perioada era de opt ore);
  • patru ore – pentru municipii reședință de județ, în condiții normale de vreme. Înainte de 1 ianuarie 2019, prevederea nu exista;
  • 12 ore – mediu rural, în condiții normale de vreme (durată redusă de la 18 ore);
  • 48 ore – în condiții meteorologice deosebite (interval identic cu cel de până acum).

Pentru fiecare caz în parte, despăgubirea este de 30 de lei. DAR, se primesc aceşti bani dacă, până la finalul anului 2020 au loc mai mult de 12 întreruperi neplanificate lungi în mediul urban sau 24 în mediul rural.

Distribuitorii pot plăti din proprie iniţiativă aceste despăgubiri doar acolo unde ştiu că situaţia care le generează s-a produs. În plus, consumatorii individuali trebuie să aibă montate contoare inteligente, pentru că acestea transmit în timp real locul și consumul, inclusiv perioada în care s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică.