„Elveţia” de România, locul superb de care prea puţini turişti au auzit. Vin mulţi străini aici, imaginile te vor cuceri pe loc

de: Sabina Anastasia
14 10. 2023

În urmă cu 20 de ani, „Elveţia” de România nici măcar nu exista pe harta turistică. În prezent însă, locul este vizitat de mii de turiști pe parcursul întregului an, dintre care mulți sunt stăini. Prea puțini români știu despre existența cătunului de vis. Trebuie să-l adaugi și tu pe lista destinațiilor de vacanță. Foto

„Am avut turiști inclusiv din Alaska”

Ai auzit vreodată despre satul Porumbacu de Sus, situat la poalele vârfului Negoiu din Munții Făgăraș, județul Sibiu? În urmă cu două decenii, aproape nimeni nu s-ar fi gândit să îl viziteze. Astăzi însă, atrage mii de turiști, inclusiv din străinătate, pe meleagurile sale. Nu doar vara, ci pe parcursul întregului an.

Cum s-a întâmplat acest lucru? În principiu, datorită unei investiții deosebite făcute în zonă, sub forma Castelului de lut, din Valea Zânelor, potrivit lui Răzvan Vasile, unul dintre proprietari:

„Înainte de Castelul de lut erau câțiva turiști care veneau la Porumbacu. Erau în general turiști care urcau pe creastă, de la Porumbacu se urcă la cabană, la Negoiu. De câțiva ani, cabana a fost cumpărată de cineva din București care a investit foarte mult acolo și se vede, este tot o afacere de familie. Noi, cu Castelul de lut, putem să spunem că am pus Porumbacu pe harta României. Am avut turiști din toate colțurile lumii, inclusiv din Alaska”.

Satul din România ce te duce cu gândul la Elveția

Cătunul din comuna cu același nume mai este cunoscut sub denumirea „Elveţia” de România, datorită peisajelor superbe pe care le prezintă, a aerului extrem de curat și a atmosferei idilice. Regiunea are o poveste interesantă, ce-i atrage pe pasionații de istorie și nu numai.

Porumbacu de Sus ascunde o istorie tumultoasă

În anul 1765, satul Porumbacu de Sus a fost parțial militarizat și a făcut parte din Compania a VII-a de graniţă a Regimentul I de Granita de la Orlat. Asta până în anul 1851, când a fost și desființat. Așa se face că aici se află și obiective memoriale ce pot fi vizitate de turiști.

În Porumbacu de Sus se află Cimitirul Eroilor Români din Primul Război Mondial, amplasat la hotarul comunei, la 1,5 kilometri de localitate. Este vizitat în mod deosebit de pasionații de istorie.

Locul ce prezintă 72 de morminte individuale şi o groapă comună în care au fost înhumaţi 500 de eroi se întinde pe o suprafață de 2.400 de metri pătrați. În anul 1960, însemnele din lemn de la căpătâiul regretaților militari au fost înlocuite cu câteva din beton.

Ce obiective splendide pot vizita turiștii

Castelul de lut, din Valea Zânelor, despre care vorbea și proprietarul Răzvan Vasile, nu este singurul obiectiv ce atrage turiștii din toate colțurile lumii în regiune. Povestea Calendarului, de exemplu, este un loc ce te transportă direct în vremurile copilăriei. Îi încântă pe toți copiii și adolescenții!

Mănăstirea cisterciană Cârța, Palatul Brukental și, bineînțeles, municipiul Sibiu, din apropierea satului Porumbacu de Sus se află pe lista obiectivelor ce trebuie vizitate neapărat.

Sursă foto: Cherry on The World