Elevii vor primi bani în plus, pe lângă alocație. La ce trebuie să-i folosească

de: Alexandra Chivu
24 07. 2020

Elevii care provin din familii cu un venit lunar mic ar putea primi bani, sub formă de tichete, pe lângă alocație, potrivit unui proiect de OUG, aflat în dezbatere publică la Ministerul Fondurilor Europene. Pentru moment, acesta nu se aplică, fiind nevoie mai întâi de aprobarea Guvernului, apoi publicarea în Monitorul Oficial.

Bani în plus pentru elevi. Proiect de OUG: 500 de lei, pe lângă alocație, doar pentru rechizite și haine

Conform proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului, aflat în dezbatere publică la Ministerul Fondurilor Europene, tichetele sociale se vor acorda acelor elevi din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial care provin din familii în care venitul lunar mediu pe membru de familie este de 50% din salariul de bază minim brut pe țară, adică 1.115 lei.

Tichetele vor fi emise pe suport electronic, așa încât vor fi similare cardurilor bancare, pe care posesorii le vor putea folosi pentru plata hainelor și rechizitelor.  Ele se vor acorda pe baza unor liste întocmite de autoritățile administrației publice locale, iar suma de 500 de lei nu va putea fi folosită decât pentru obținerea de haine și rechizite, fără a putea fi preschimbată în numerar.

  • Procedura de distribuire a tichetelor pe suport electronic va fi hotărâtă printr-un ordin de ministru.
  • Suma de pe tichetul social va putea fi folosită timp de un an de la data emiterii, doar pe baza actului de identitate a titularului.

După cum se arată în expunerea de motive a proiectului de OUG, o asemenea măsură era necesară, în special în contextul crizei generate de pandemia de noul coronavirus, dat fiind că una dintre cele mai afectate categorii este cea a copiilor defavorizați din învățământul de stat.

Tichetele pentru achiziționarea rechizitelor și a hainelor vor putea fi folosite doar în anumite magazine din raza localității de domiciliu al fiecărui titular de tichet; listă ce va fi primită de fiecare persoană, odată cu emiterea tichetului, conform avocatnet.ro.