Electrocasnicul din casa ta care are milioane de bacterii, dar pe care oamenii nu-l spală. E o greșeală uriașă

de: Ioana Bucur
02 11. 2022

Îl găsim în aproape toate locuințele de la noi din țară, este folosit zilnic, dar neglijat când vine vorba despre curățenie. Află care este electrocasnicul din casa ta care se transformă într-un magnet pentru milioane de bacterii, dar pe care cei mai mulți oameni nu îl spală niciodată.

Electrocasnicul din bucătărie pe care oamenii nu îl spală niciodată

După experiența celor doi ani de pandemie de Covid-19, oamenii au înțeles mai bine ca oricând importanța vieții într-un mediu igienic, mai ales când vorbim despre spațiul în care locuim.

Bucătăria ar trebui să fie cea mai curată cameră din orice apartament sau casă. Aici se ține mâncarea, se prepară și, de cele mai multe ori, se și consumă. Cu toate că, la prima vedere, suprafețele pot părea dezinfectate, există un loc pe care foarte mulți uită să îl spele vreodată sau, pur și simplu, se gândesc că nu are nevoie de o atenție specială.

Este vorba despre un electrocasnic obișnuit, folosit aproape zi de zi de români: cuptorul cu microunde. Puțini ar bănui că acesta ajunge să fie un magnet pentru milioane de bacterii și agenți patogeni ce pot avea efecte nedorite odată ajunși în organismul uman.

Cu cât este folosit mai des pentru a reîncălzi mâncarea, cu atât mai mult se murdărește de reziduuri alimentare, grăsime – sursa mirosurilor neplăcute și mediul perfect pentru apariția și dezvoltarea bacteriilor periculoase.

Ce trebuie să faci

Dacă vrei să eviți aceste situații, nu trebuie decât să ai grijă cu cureți cuptorul cu microunde în mod regulat. „Operațiunea” nu este deloc dificilă, mai ales dacă vei pune în practică trucurile și sfaturile de mai jos. Astfel, îl vei păstra ca nou mai mult timp și îi vei prelungi și durata de funcționare în condiții optime.

Vei avea nevoie de câteva ingrediente banale: apă, bicarbonat de sodiu și o lămâie pe care o vei tăia felii.

Se pun 300 de mililitri de apă într-un pahar (având grijă ca materialul din care este făcut recipientul să poată fi pus la cuptorul cu microunde), se adaugă puțin bicarbonat de sodiu și feliile de lămâie.

Paharul se pune apoi în cuptorul pe care vrem să îl curățăm și se lasă la încălzit timp de cinci minute, la putere maximă, până când nu vei mai putea vedea nimic în interior din cauza aburului format. Vaporii de apă vor înmuia petele de murdărie și aproape că le vor topi, eliminând astfel și mirosul neplăcut. După ce trec cele cinci minute, deschidem ușa, scoatem paharul și ștergem pereții interiori cu o lavetă curată și uscată.