Electrocasnicele interzise de Uniunea Europeană. Ce nu vei mai putea avea în casă în următorii ani
Electrocasnicele care ar putea fi interzise de Uniunea Europeană! Legea UE ar putea schimba radical viețile cetățenilor europeni. Pe viitor, s-ar putea să nu mai avem frigidere și aparate de aer condiționat în casă.
UE ar putea interzice frigiderele și aparatele de aer condiționat
Uniunea Europeană (UE) are de gând să ia măsuri drastice pentru cetățeni. Astfel, pe viitor se va interzice folosirea anumitor tipuri de r electrocasnice, precum frigiderele și aparatele de aer condiționat. Această mișcare ecologică vizează reducerea poluării printr-o abordare progresivă.
La început, atenția a fost asupra vehiculelor cu motoare pe benzină și diesel, care vor trebui în mare parte eliminate până în 2035. Apoi, s-au luat în calcul și locuințele al căror consum energetic necesită optimizări semnificative și investiții substanțiale.
Din nefericire, românii vor trebui să facă schimbări semnificative în stilul lor de viață. De aceea, accelerează implementarea Green Deal, un plan aplicabil pentru toate statele membre. Aparatele de aer condiționat, indispensabile în perioada verii, constituie o adevărată problemă în contextul directivelor ecologice ale UE.
Utilizarea hidrofluorocarbonatelor ar putea duce la stabilirea unor termene stricte pentru înlocuirea acestor sisteme de răcire în casele românilor. Drept urmare, cetățenii ar putea fi obligați să investească în echipamente moderne, bazate pe noi tehnologii.
Și centralele de apartament pe gaz ar putea dispărea pe viitor
Uniunea Europeană vrea să ia măsuri și în ceea ce privește utilizarea centralelor de apartament alimentate cu gaze. Din păcate, înlocuirea lor va presupune costuri substanțiale pentru români. Pe viitor, centralele de apartament care utilizează gaz natural vor deveni doar o amintire.
Din 2025, guvernul nu va mai oferi subvenții pentru instalarea acestor centrale, iar din 2024, instalarea lor va fi complet interzisă în statele membre din UE.
„Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire. Obiectivul îl reprezintă eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025”, a informat de curând Parlamentul European.
Românii, nevoiți să folosească centralele electrice sau pompele de căldură
Așadar, în următorii 15 ani, românii vor trebui să se gândească la alte alternative pentru încălzirea locuințelor. Opțiunile posibile ar fi centralele electrice sau pompele de căldură, însă costul lor este mult mai mare, în comparație cu salariile românilor.
„În momentul de față, în România încălzirea imobilelor se face doar în proporție de 1% cu resurse regenerabile, adică în mare parte avem biomasă, avem gaz și avem termoficare pentru încălzirea imobilă. De asemenea, trebuie să avem în vedere că din energia primară, în momentul de față, doar 11% este energie regenerabilă, în rest este o energie fie fosilă, fie energie nucleară”, a explicat Dumitru Chisăliță, preşedinte la Asociația Energia Inteligentă, la un post de televiziune.