Electrocasnicele din casă pe care trebuie să le oprești cât mai des. Consumă cel mai mult curent, îți umflă facturile în fiecare lună

de: Ștefan R. Apostol
01 02. 2024

În contextul acestor zile, ar trebui să fim mai conștienți de prețul plătit la curentul electric și să  economisim pe factura noastră de consum, cât mai mult. Dar, te vei întreba cum poți face asta, iar răspunsul îl avem noi, vorbind astăzi despre electrocasnicele din casă pe care trebuie să le oprești cât mai des. Află care sunt acestea. Ceea ce îți putem spune din start, este că aceste aparate consumă cel mai mult curent, și îți umflă facturile în fiecare lună.

Ar trebui să avem sub control consumul din casă

În mod normal, chiar și când nu s-a pus problema exploziei prețului la curentul electric, controlăm cheltuielile cu electrocasnicele, alegându-le pe cele care sunt în Categoria AA, și, în același timp, tot pentru a face economie, am decis să schimbăm luminile din casă cu becuri LED.

Citește despre: Aparatele electrocasnice care consumă cel mai mult curent din locuință. Nu te așteptai la numărul cinci

Cu toate astea, există anumite aparate electrice și electrocasnice din casă care scapă de sub controlul nostru și ajung să consume în fundal foarte multă energie. Din fericire, există diferite acțiuni pe care le putem întreprinde pentru ca aceste aparate să nu mai consume energie electrică fără ca noi să ne dăm seama, cum ar fi să le scoatem din priză, să ne folosim de butoan  pentru a le opri atunci când nu folosim aparatul sau să programăm un cronometru pentru a le porni atunci când urmează să le folosim.

Care sunt electrocasnicele din casă pe care trebuie să le oprești cât mai des

Dar primul pas este să localizați aparatele electrice care consumă energie în fiecare zi în locuința dumneavoastră, fără permisiunea dumneavoastră. Experții ne recomandă să oprim întotdeauna aparatele electronice pentru a economisi la factura de electricitate. Trebuie să facem o analiză a momentului în care le folosim și când vom avea cu adevărat nevoie de ele pentru a ști momentul în care le putem opri.

Află despre: Cele 3 electrocasnice care consumă cel mai mult curent. Îți măresc enorm factura în fiecare lună

Așadar, hai să vedem, conform experților, care sunt sunt electrocasnicele din casă pe care trebuie să le oprești cât mai des.

Radiatoarele produc cheltuieli excesive

Avem prostul obicei de a aprinde încălzirea întregii case sau de a o lăsa pornită atunci când mergem la serviciu pentru a găsi casa caldă la întoarcere. Suntem scorțoși cu frigul, dar asta nu face decât să îngroașe factura de electricitate în lunile de iarnă. Cel mai bun lucru pentru a preveni supraîncălzirea unui calorifer este să le aprindem doar în acele camere pe care trebuie să le încălzim, nu în toată casa.

Putem folosi un programator pentru ca încălzirea să fie activată doar la anumite ore. Bineînțeles, trebuie să menținem o temperatură decentă, nu tropicală. Iar dacă putem să purjăm caloriferele pentru a le face mai eficiente, mai bine decât mai bine.

Află despre: Trucul secret pentru calorifere calde mai mult timp. Vei economisi enorm, facturile vor fi mult mai mici

Frigiderul și congelatorul lasă urme pe factură

Multe gospodării au mai mult de un frigider sau congelator, în special în cazul gospodăriilor cu familii numeroase sau pentru a folosi un frigider suplimentar în lunile de vară sau de Crăciun. Problema apare atunci când ținem aceste aparate pornite tot anul și sunt pe jumătate goale.

Frigiderele goale, deși nu sunt deschise, au un ciclu de răcire care provoacă vârfuri inutile de consum, de până la 25 % din factura totală. De aceea, cel mai bine este să le oprim atunci când nu le folosim, să le curățăm și să le lăsăm pregătite pentru momentul în care este nevoie de ele, la anumite ore.

Vezi despre: Ce se întâmplă cu factura ta dacă ții frigiderul la 5 grade și congelatorul la -18 grade Celsius

Dispozitivele casnice inteligente consumă mult curent

Dispozitivele casnice inteligente, cum ar fi roboții de curățenie, asistenții vocali sau camerele de luat vederi, sunt conectate la rețea timp de 24 de ore, dar nu avem nevoie de ele tot timpul.

Multe dintre aceste dispozitive sunt folosite doar în weekend sau câteva ore pe săptămână, așa că este mai bine să le deconectăm sau să le programăm astfel încât să fie pornite doar atunci când avem nevoie de ele.

Află despre: Ce să nu o întrebi vreodată pe Alexa. Răspunsul boxei inteligente îţi va fura somnul, avertizează specialiştii

Modul stand by al televizorului consumă energie

În cele din urmă, există faimosul Stand By sau cunoscut și sub numele de consum fantomă. Este modul în care au anumite dispozitive electronice, cum ar fi televizoarele și ecranele de calculator, de a sta în repaus, între două porniri și porniri pentru a fi folosite rapid atunci când avem nevoie de ele.

Află despre: Setarea care înjumătățește consumul de energie electrică al televizorului. Tot mai mulți români au început să o pună în practică

Pare o prostie, dar dacă petreci în Stand By zi da și zi de asemenea, acestea ajung să crească factura de lumină.

De aceea, trebuie să deconectăm aceste dispozitive atunci când nu le folosim. Cel mai comod este să conectăm aceste aparate la un tir cu întrerupător, să închidem butonul când nu le folosim și să economisim câțiva lei în fiecare lună.

Concluzie

Fie că ne place sau nu, acestea sunt electrocasnicele din casă pe care trebuie să le oprești cât mai des, chiar dacă noi le folosim aproape zilnic. Dacă te interesează să ai costuri mici pe factură, atunci ține cont de aceste recomandări și fă ca atare.