02 feb. 2023 | 10:04

El ar fi noul preşedinte al României. Cine i-ar lua locul lui Iohannis la Cotroceni, conform ultimului sondaj

Politică
El ar fi noul preşedinte al României. Cine i-ar lua locul lui Iohannis la Cotroceni, conform ultimului sondaj
Compania de sondare braziliană Atlas Intel a realizat un sondaj de opinie electorală

Sondaj Atlas Intel: El ar fi noul preşedinte al României!Nu de puține ori am auzit sintagma „dacă ați vota azi pe cine ați alege?”, dar deși poate părea nejustificată în acest moment, rezultatele unui sondaj publicat recent dau noi cifre și noile opțiuni electorale ale românilor. Numele vehiculat și datele din dreptul acestuia, spun că el ar fi noul preşedinte al României. În cele ce urmează aflăm cine i-ar lua locul lui Iohannis la Cotroceni, conform ultimului sondaj, iar rezultatele sunt surprinzătoare în privința unui al doilea posibil candidat.

România și viitoarele Alegeri Prezidențiale din 2024

Anul 2020 a însemnat din punct de vedere electoral cea mai mare înfrângere a celui mai puternic partid politic, PSD, câștigători find reprezentanții PNL, cu toate că, surprinzător, majoritatea parlamentară era tot a social-democraților.

Cu un an înainte, la Alegerile Prezidențiale din 2019, Klaus Iohannis câștiga un al doilea mandat în fața candiatului PSD, fostul premier Viorica Dăncilă, fără mari probleme. Numai că, deși câștigător, actualul președinte a pierdut din sufragiile electorale, inclusiv în anul alegerilor, ca urmare a unor discursuri și acțiuni neînțelese de electorat.

La alegerile locale și parlamentare, deși PSD avea majoritate, PNL reușea o victorie plitică importnată, dar prost gestionată ulterior, iar eșecul guvernărilor PNL avea să se resimtă în opțiunile electoratului, chiar imediat după debarcara celor două guverne, în sondajele diferitelor agenții de sondare a opțiunilor politice.

Suntem în 2023, iar schimbarea guvernării PNL-USR cu cea de coaliție, alături de PSD, a dus la noi modificări a electoratului în ceea ce privește votul acesteia. Popularitatea președintelui Iohannis, deși nu va mai putea candida pentru un nou mandat, a scăzut dramatic, iar principalul competitor dacă ar avea loc alegeri în acest moment, așa cum am mai relatat, și câștigător de altfel, ar fi Mircea Geoană.

Multă lume se întreabă de ce această creștere în popularitate a fostului președinte PSD actual adjunct al Secretarului General al NATO, dar răspunsul este unul evident, și anume tocmai funcția pe care acesta o deține în acest moment fiind garantul unei posibile victorii în alegeri.

Vezi și: Reacția neașteptată a lui Mircea Geoană despre candidatura la alegerile prezidențiale: ‘Sunt convins’

Sondaj Atlas Intel: Mircea Geoană ar fi noul preşedinte al României

Compania de sondare braziliană Atlas Intel a realizat un sondaj de opinie electorală, dat publicității pe 31 ianuarie 2023, iar principalul câștigător, dacă alegerile ar avea loc în acest moment, este chiar Mircea Geoană, urmat surprinzător de Laura Codruța Kovesi, procurorul șef european.

Datele arată un procent de 23% în dreptul lui Mircea Geoană, iar Kovesi apare cu un procent de 17%. În lista anunțată de Atlas Intel apare și noul lider al AUR, George Simion cu 10%, urmat de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, cu 13%, respectiv cu un maxim de 11%:

„În primul tur, Mircea Geoană este preferat de 23% din alegători și apare cu șase puncte procentuale în fața Laurei Codruța Kovesi în scenariul care nu include un candidat din partea PSD. Considerând doar voturile afirmative, Geoană înregistrează 29% din intențiile de vot. Candidatul conduce în toate scenariile testate pentru al 2-lea tur de scrutin (vs. Kovesi, Ciucă, Boc și Simion).

Laura Codruța Kovesi preia conducerea în scenariile pentru primul tur care îl includ pe Marcel Ciolacu, cu aprox. 16-17% din alegători. Kovesi reușește să ajungă în turul al 2-lea în toate scenariile testate. În al 2-lea tur, Kovesi se impune în fața lui Ciolacu cu o diferență de 12p.p. dar este înfrântă de Geoană (diferență de 5p.p.).”, arată acest sondaj Atlas Intel.

George Simion, Ciolacu și Ciucă ultimii pe listă

O altă concluzie a acestui sondaj Atlas Intel este că liderul AUR, cel al PSD și actualul premier liberal nu ar câștiga în primul tur, cu toate că au crescut în popularitate, în detrimentul PNL:

„George Simion apare pe a treia poziție în cele trei scenarii testate pentru primul tur de scrutin, cu aprox. 10% din alegători. În ipoteza ajungerii în turul al 2-lea, plauzibilă în cazul în care Diana Șoșoacă nu ar fi candidată, Simion este învins de Geoană cu o diferență de 29p.p. și de Ciolacu cu o diferență de 6p.p.

Marcel Ciolacu apare cu 13% din alegători în scenariul fără Geoană și cu 6% când Geoană este candidat. Ciolacu este competitiv în scenariile pentru turul 2 împotriva lui Ciucă și Simion, dar este înfrânt de Kovesi și Boc cu o diferență de peste 7p.p.

Nicolae Ciucă este preferat de 6% până la 11% din alegători în scenariile pentru primul tur, un rezultat asemănător cu cel obținut de Șoșoacă și Drulă. În al 2-lea tur, Ciucă este înfrânt de Geoană (diferență de 38p.p.) dar apare la egalitate statistică cu Ciolacu.”, spune Atlas Intel în sondajul electoral.

Trei scenarii de vot prezentate de noul sondaj Atlas Intel

Sondajul realizat de compania braziliană a fost efectuat pe un eșantion de 2.000 de repondenți, femei și bărbați, cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani, în perioada 27-30 ianuarie 2023. Dar, ceea ce poate fi elocvent în acest moment sunt rezultatele acestui sondaj Atlas Intel, iar graficul de mai jos arată clar care ar fi opțiunea electorală în acest moment, câștigător fiind în mod clar Mircea Geoană:

Sondaj Atlas Intel

Sondaj Atlas Intel

Atlas Intel a mers mai departe cu sondarea populației, cu privire la opțiunea de vot, împărțind aceste răspunsuri în cel puțin trei scenarii de vot. În primul scenariu, arată sondajul, câștigător ar ieși Mircea Geoană cu 28,5%, urmat de Laura Codruța Kovesi cu 207,7%, așa cum se prezintă în graficul de mai jos:

Sondaj Atlas Intel

Sondaj Atlas Intel

În cel de-al doilea scenariu, și aici intervine marea surpriză, Mircea Geoană dispare complet din opțiunile electorale, pe prima poziție urcând Laura Codruța Kovesi cu 15,7% la intenția de vot a tuturor repondenților la sondaj:

Sondaj Atlas Intel

Sondaj Atlas Intel

Aceeași intenție de vot, conform Atlas Intel, se regăsește și în cel de-al treilea scenariu de vot al alegătorilor, de data asta Kovesi având un 16,9%, iar aici reapare Mircea Geoană cu 14,6% din intenția de vot a repondenților:

Sondaj Atlas Intel

Sondaj Atlas Intel

Sondaj Atlas Intel: Mircea Geoană câștigător în turul doi al alegerilor

Mergând mai departe cu datele, Atlas Intel arată că în cazul unui al doilea tur de scrutin, Mircea Geoană ar avea o pondere de 53% din voturile alegătorilor, iar la celălalt pol, cu 16,5%, apare Nicolae Ciucă. Același lucru s-ar întâmpla și cu ceilalți posibili candidați din turul al doilea, conform graficului prezentat mai jos:

 

Sondaj Atlas Intel

Sondaj Atlas Intel

Activitatea lui Iohannis, cea mai slabă

În ceea ce privește actualul președinte, Klaus Iohannis, sondajul a scos la inveală scăderea gradului de popularitate a acestuia, rezultatele arătând un procent de 56,1% de dezaprobare din partea celor 2.000 de repondenți la sondajul realizat de Atlas Intel.

Cu alte cuvinte, dacă ar candida acum, Klaus Iohannis ar pierde cu o majoritate usturătoare alegerile. Un alt procent de 53,2% au făcut o evaluare proastă a activității președintelui Iohannis, și doar 9,6% au răspuns pozitiv la evaluarea activității sale în cele două mandate.

Întregul sondaj publicat de Atlas Intel îl puteți consulta aici: Sondaj de opinie România 2023

PlaySport
Adevărul despre relația lui Jador cu Oana Ciocan! Cum a mințit-o înainte să plece la Survivor: „Până m-am îmbătat și ...”
Ego.ro
ȘOC! Anamaria Prodan, GOALĂ la 51 de ani. NU mai știe de rușine, imagini INTERZISE
Digi24
Lupte groaznice pe frontul de nord. Un soldat ucrainean spune că sunt atât de multe cadavre, că nu pot fi recuperate: Abia ținem linia
Cancan.ro
Jador s-a despărțit de Oana Ciocan după Survivor All Stars?! 'M-ai mințit de la început!'
GSP.ro
Fosta iubită celebră a lui Stelea, detalii neștiute: „El era căsătorit atunci. Îl am și acum în suflet”
Stirile PROTV
Ambasada SUA sare în apărarea României după insultele rușilor. ”Spiritul eliberatorilor „Davai ceas” este viu și prezent”
Romania TV
BREAKING NEWS! Tragedie la Miami! A murit în urmă cu puțin timp! Vestea șocantă primită de Simona Halep!
Capital.ro
AJUTOR NESPERAT pentru Simona Halep. S-a întâmplat CHIAR ÎN ZIUA primului meci de la Miami
Adevarul
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
BZI.ro
Pescobar a înlocuit-o pe Larisa cu… Larisa! Ea este noua şefă de la Taverna Racilor!
Spynews.ro
Soția lui Gabi Stângău, devastată de durere și la o lună de la moartea lui! Diana nu își găsește liniștea: ”Totul este bucăți” / FOTO
Libertatea.ro
„Sunt atât de multe cadavre, încât nici nu le putem recupera pe toate”. Mărturia unui soldat ucrainean
Sport.ro
FOTO "Nu găsesc bikini potriviți pentru mine". Cum arată sportiva care a fost desemnată "cea mai sexy voleibalistă"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Antena 1 a dat de pământ cu Dumitrescu, Scărlătescu și Bontea. Ce s-a întâmplat în prima ediție a noului "Chefi la Cuțite".
Redactia.ro
Cauza morții lui Konstantin Koltsov, partenerul Arynei Sabalenka
Digisport.ro
Ce spune tatăl lui Jador despre nunta fiului său: „Trebuia să…”
Click.ro
Unul dintre polițiștii care l-au căutat pe copilul de 2 din Botoșani a povestit momentul în care l-au găsit: Am rămas foarte surprinș
Digi24
Un student și-a amputat picioarele pentru o asigurare de 1,3 milioane $, dar a primit doar 7.200 și pe aceștia trebuie să-i înapoieze
Digi24
Român, condamnat la cinci ani de închisoare, după ce și-a obligat fratele mai mic să fure, încă de când acesta avea 12 ani. Băiatul primea liber numai în zilele de marți
Spynews
Andra, despre infidelitate: „Dacă ai copii, treci peste niște lucruri!”
BZI.ro
Judecătorii au luat DECIZIA. Cutremur fără precedent în DOSARUL CARACAL
Capital.ro
Alimentele de post care păcălesc creierul. Le imită pe cele de "dulce" şi potolesc senzaţia de foame
Antena 3
Carmen Grebenișan a făcut anunțul la doi ani de la nuntă: „Tot timpul m-am gândit să fac asta!“
BZI.ro
Lourdes Leon, aproape dezbrăcată la un eveniment. Imagini incendiare cu fiica Madonnei
TV Mania
RĂSTURNARE privind SCHENGEN! Scandal în AUSTRIA din cauza ROMÂNIEI
Mediaflux
Soția lui Gabi Stângău, devastată de durere și la o lună de la moartea lui! Diana nu își găsește liniștea: ”Totul este bucăți” / FOTO
Spynews.ro
„Escrocheria de aur” face ravagii printre șoferi. Cu ce îi ademenesc tâlharii pe șosea
Realitatea.net
Cu cine a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa. Imaginea cu tânăra sexy, noua ”mână dreaptă” a lui Paul Nicolau, face furori
Antena 1
Cum se numește familia de români care a dat lumii 5 genii?
Shtiu.ro