Efectul nociv pe care îl au blocurile înalte asupra oamenilor. Nu te uita la ele
Faptul că nu există niciun loc în oraș în care să îți odihnești privirea este o problemă frecventă și comună. Dacă ești la birou și cauți să iei o pauză de la monitor, ai vrea să îți odihnești privirea, dar toate clădirile înalte parcă te amețesc.
Clădirile, efect nociv asupra creierului
Poate părea o problemă superficială, dar cercetările au descoperit că privirea peisajelor urbane poate da dureri de cap.
De-a lungul a zeci de mii de ani, creierul uman a evoluat pentru a procesa eficient scene din lumea naturală. Dar jungla urbană reprezintă o provocare mai mare pentru creier, datorită tiparelor repetitive pe care le conține.
Matematicianul Jean-Baptiste Joseph Fourier a arătat că ne putem gândi la scene ca fiind alcătuite din modele în dungi, de diferite dimensiuni, orientări și poziții. Aceste tipare se numesc componente Fourier.
Scenele din natură au dungi care tind să se anuleze reciproc, astfel încât, atunci când sunt adăugate, nu apar dungi în imagine, în timp ce mediile urbane tind să prezinte modele regulate, repetitive.
Scenele din natură au dungi care tind să se anuleze reciproc, astfel încât, atunci când sunt adăugate, nu apar dungi în imagine, în timp ce mediile urbane tind să prezinte modele regulate, repetitive.
În natură, ca regulă generală, componentele cu frecvență spațială redusă (dungi mari) au un contrast ridicat și componentele cu frecvență ridicată (dungi mici) au un contrast mai mic. Această simplă relație dintre frecvența spațială și contrast o putem numi „regulă a naturii”.
Pur și simplu, scenele din natură au dungi care tind să se anuleze reciproc, astfel încât, atunci când sunt adăugate, nu apar dungi în imagine.
Dar acest lucru nu este și cazul scenelor din mediul urban. Scenele urbane încalcă regula naturii: au tendința de a prezenta modele regulate, repetitive, datorită utilizării comune a caracteristicilor de design, cum ar fi ferestrele, scările și balustradele. Modelele obișnuite de acest tip sunt rareori întâlnite în natură.
Deoarece tiparele repetitive ale arhitecturii urbane încalcă regula naturii, creierului uman îi este mai dificil să le proceseze eficient.
Și pentru că peisajele urbane nu sunt la fel de ușor de prelucrat, sunt mai puțin confortabil de privit. Unele tipare, cum ar fi dungile de pe covorașele de la uși și treptele scărilor rulante pot declanșa dureri de cap și chiar convulsii epileptice.
S-a ajuns la aceste concluzii prin măsurarea eficienței cu care creierul procesează imagini de scene naturale și urbane. Există două moduri de măsurare a eficienței; primul este de a construi modele computerizate simple ale modului în care celulele nervoase calculează ceea ce vedem.
Ce spun cercetătorii
Un model a fost construit de Paul Hibbard (Universitatea din Essex) și Louise O’Hare (Universitatea din Lincoln), iar altul la Universitatea din St Andrews de Olivier Penacchio și colegii săi. Ambele modele arată că atunci când creierul procesează imagini care se îndepărtează de regula naturii, activitatea celulelor nervoase este crescută și devine mai puțin distribuită. Cu alte cuvinte, astfel de imagini necesită mai mult efort pentru creier, care procesează mai greu.
Îndepărtarea de la regula naturii prezice cât de inconfortabil le este oamenilor să privească orice imagine dată – indiferent dacă este vorba despre o imagine a unei clădiri sau a unei opere de artă.
Apoi au fost analizate imagini cu clădiri de apartamente și în ultimii 100 de ani, proiectarea clădirilor s-a îndepărtat din ce în ce mai mult de regula naturii; din ce în ce mai multe dungi apar deceniu cu deceniu, făcând clădirile din ce în ce mai puțin confortabile de privit.
Eficiența proceselor vizuale ale creierului este de a măsura cantitatea de oxigen utilizată de partea vizuală a creierului, situată în partea din spate a capului. Când creierul folosește oxigen, își schimbă culoarea.
Putem urmări aceste schimbări strălucind lumina infraroșie pe scalp și măsurând lumina împrăștiată care revine din creier și prin craniu. De obicei, consumul de oxigen este mai mare atunci când oamenii se uită la imagini incomode, cum ar fi scene urbane.