Efectul echinocțiului de primăvară asupra sateliților. Ce fenomen se produce, de fapt

de: Ionuț Vieru
20 03. 2023

Echinocțiul de primăvară reprezintă momentul care marchează începutul primăverii astronomice. Se produce în jurul datei de 20 martie, atunci când longitudinea astronomică a acestuia revine la valoarea de zero grade. Care este efectul echinocțiului de primăvară asupra sateliților și ce tradiții se respectă în această zi, aflați în rândurile următoare.

Efectul echinocțiului de primăvară asupra sateliților

Echinocțiul reprezintă momentul în care soarele trece prin punctul de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc, iar în acel moment, ziua este egală cu noaptea, în orice loc de pe planetă.

Odată ce acest fenomen are loc, durata zilei începe să crească până pe data de 21 iunie, atunci când se termină primăvara astronomică și începe solstițiul de vară.

Fenomenul de echinocțiu are loc de două ori pe an. Prima dată are loc atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece din emisfera cerească sudică în cea nordică, aici vorbind de echinocțiul de primăvară. Echinocțiul de toamnă are loc atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece din emisfera nordică în cea sudică.

În timpul perioadei echinocțiale, toți sateliții de comunicații întâmpină o întrerupere. Este vorba despre momentul în care Soarele trece direct în spatele satelitului față de Pământ pentru o perioadă scurtă de timp în fiecare zi.

Din cauza puterii imense a Soarelui și a radiațiilor pe care acesta le emite, circuitele de recepție ale sateliților întâmpină întreruperi care pot dura de la câteva minute până la o oră, în funcție de mai mulți factori.

Citește și: Ce este echinocțiul și de ce ”se simte” diferit pe regiunile globului

Când are loc echinocțiul de primăvară 2023 și în următorii ani

De cele mai multe ori, echinocțiul de primăvară are loc în fiecare an pe data de 19, 20 sau 21 martie și marchează prima zi de primăvară din punct de vedere astronomic. Fenomenul are loc în același moment în întreaga lume, chiar dacă este un fus orar diferit.

În România, echinocțiul de primăvară 2023 va avea loc la ora 11:24 PM pe data de 20 martie. În următorii ani, echinocțiul de primăvară va avea loc tot pe 20 martie, însă la ore diferite, după cum urmează:

  • 2024 – 05:06
  • 2025 – 11:01
  • 2026 – 16:46
  • 2027 – 22:25
  • 2028 – 04:17

Echinocțiul de primăvară. Tradiții și obiceiuri

Data de 20 martie vine cu o serie de obiceiuri și tradiții respectate cu strictețe de români. În tradiția populară, echinocțiul de primăvară mai este cunoscut și sub numele de „Târ Înainte”. Se crede că echinocțiul de primăvară întărește puterea Soarelui, iar lumina pe care acesta o oferă face ca totul să înflorească.

De asemenea, unii oameni sunt de părere că Soarele ar fi, în realitate, o zeitate. Acest lucru face ca sărbătoarea să fie una a învierii și a purificării. Echinocțiul de primăvară mai este asociat și cu momentul în care fertilitatea pământului crește cel mai mult.

Totodată, atunci când începe echinocțiul de primăvară începe și un nou an agrar. Conform tradițiilor, la sate, copiii bat pământul cu bețe pentru a alunga frigul și rostesc următoarele versuri: „Intră frig și ieși căldură, să se facă vreme bună, pe la noi pe bătătură”.

Citește și: Echinocțiul de primăvară 2022. Când se schimbă și ora în România: vom dormi mai puțin

O altă tradiție străveche se numește „Cultul Soarelui”. Era momentul în care oamenii se uitau la Soare și înregistratul ciclurile naturii, potrivit schimbărilor pe care le aducea astrul zilei.

Din punct de vedere tradițional, echinocțiul de primăvară este un moment de echilibru, armonie și liniște, atunci când ziua și noaptea sunt perfect egale.