Efectele pe care le are un ou fiert asupra organismului. Ce beneficii există, explicația specialiștilor

de: Bișinicu Andreea
21 04. 2022

Oul este, cu siguranță, vedeta culinară a sărbătorilor pascale, atunci când creștinii de pretutindeni onorează tradițiile și obiceiurile de Paște, prin înroșirea ouălor. Ce beneficii are oul asupra organismului uman. Specialiștii îți recomandă să îl consumi destul de des.

Cum se gătesc ouăle și ce beneficii au

Fie că le mănânci la micul dejun sau în salate, fierte, prăjite sau omletă, ouăle au valori nutriționale extraordinare și sunt recomandate pentru a fi consumate zilnic.

Oul fiert are multe substanțe nutritive, conform specialiștilor, plus un număr ridicat de proteine. Studiile spun că puterea de concentrare crește dacă vei consuma un ou fiert, precum și energia din timpul zilei. De asemenea, nutriționiștii arată că oul fiert are și o cantitate mică de carbohidrați. Mai mult, conține vitamine importante și minerale. Un lucru important de reținut este că valorile nutriționale ale ouălor diferă în funcție de modul și timpul de gătire.

Oul fiert moale

Ouăle fierte sunt mult mai sănătoase decât cele prăjie și sunt indicate pentru consumul zilnic. Cu toții știm cum se prepară acesta, fiind printre primele lucruri pe care le înveți atunci când te apuci de gătit, însă următoarea metodă ne învață cum să obținem un interior moale și suculent, fără să dăm greș.

Tot ce trebuie să faci este să pui oul la fiert în apă, însă nu rece abia scos din frigider, ci lăsat înainte circa 20-30 de minute la temperatura camerei.

Apoi, umpli cu apă un ibric şi să aştepţi să ajungă la temperatura de fierbere. Când dă în clocot, se dă focul la minim şi scufunzi oul, cu ajutorul unei linguri ( e indicat să fie pus pe foc doar atunci când apa e deja fiartă, nu de la început, când aceasta e rece). Lasă-l să fiarbă 4 – 5 minute.

Oul fiert cleios

Îți place ca gălbenușul oului tău să fie ușor mai pătruns, dar nici tare? Atunci iată cum poți găti oul fiert cleios. Tot ce trebuie să faci este să respecți pașii de mai sus, dar să ții oul la fiert preț de 6 minute.

Oul fiert tare

Ouăle fierte tari sunt cele care se rotesc timp de câteva secunde, după ce le pui pe blatul de bucătărie. Ele se țin la fiert timp de 8-10 minute, pentru ca gălbenușul să se întărească foarte bine.

Ouăle pe care gospodinele le vopsesc de Paște stau la fiert, de obicei, vreo 11 minute. Ai grijă să le pui pe toate într-o cratiță destul de încăpătoare și să nu le lasi să se suprapună unele peste altele.