Efectele experimentului „schimbului de corpuri”. Ce pățești dacă petreci ceva timp în corpul altcuiva
Cercetătorii analizează atent orice ipoteză cu privire la experimentul care a uimit o lume întreagă. Care sunt efectele „schimbului de corpuri” și ce pățești dacă petreci mai mult timp în trupul altcuiva? Care sunt riscurile și cum funcționează totul?
Experimentul „schimbului de corpuri”
Mulți oameni s-au gândit cum ar fi dacă ar petrece măcar o zi în „papucii” altcuiva. Ei bine, alții au simțit că au putut experimenta cu adevărat noțiunea aceasta. Toată viața ne căutăm pe noi în încercarea de acceptare, înțelegere și conștientizarea fiecărui gest care ne aparține. Odată petrecut mai mult timp încercând să fim altcineva, lucrurile se schimbă. Nu mai au valoare, nu mai sunt genuine și nu mai sunt la locul lor, lucru care se întâmplă și în cadrul experimentului în cazul în care o persoană petrece mai mult timp în trupul altcuiva. Simțul de cunoaștere al sinelui se schimbă, iar creierul începe să se adapteze rapid noii forme.
Aceasta a reprezentat o revelație fascinantă asupra legăturii dintre fizic și psihic în rândul cercetătorilor și nu numai. Cu toate astea, specialiștii nu au reușit pentru moment un „schimb de corpuri” real, ci doar virtual.
Un număr de 33 de perechi de prieteni au reușit să schimbe în mod virtual corpurile între ei cu ajutorul unui headseat. Participanții la studiu au putut să se vadă în corpurile prietenilor lor preț de doar câteva minute. Precum arată informațiile oferite de cercetători, experiența a durat atât de puțin din cauza fricii a ceea ce ar putea să se întâmple mai departe, subiecții simțind extrem de rapid mutarea într-un alt trup.
Exemple și noțiuni
De exemplu: când una dintre persoane era amenințată cu un cuțit de recuzită, o alta începea să transpire. Participanții la studiu au început să se simtă destul de rapid precum prietenii lor în anumite aspecte, totul depinzând de caracterul și personalitatea deja bine știute de subconștient și conștient precum: fericire, independența sau încredere de sine, lucruri notate de indivizi pe parcursul vieții lor sau în perioada imediată a experimentului.
„Am arătat că noțiunea de sine are potențialul de a se schimba rapid, ceea ce duce la unele implicații practice interesante. Oamenii care suferă de depresie au de cele mai multe ori noțiuni rigide și negative despre ei înșiși, care pot fi devastatoare pentru viață zilnică. Dacă această iluzie este ușor schimbată, ar putea face ca acele noțiuni să fie mai puțin rigide și negative”
Pawel Tacikowski, cercetător în domeniul neuroștiinței de la Institutul Karolinska, din Suedia