Efecte adverse ale vaccinului AstraZeneca. Peste 100 de cadre medicale au trecut prin clipe cumplite
Noul vaccin AstraZeneca se pare că are efecte secundaer în mai multte cazuri de persoane vaccinate. Conform presei franceze, 149 de îngrijitori au dezvoltat reacții adverse după ce au primit vaccinul AstraZeneca.
Reacții adverse după administrarea vaccinului AstraZeneca
Potrivit cifrelor Agenției Naționale pentru Siguranța Medicamentelor publicate joi seară, 149 de îngrijitori au dezvoltat „sindrom gripal de intensitate ridicată” după ce au primit vaccinul AstraZeneca. Conform Agenției, rerpezintă 1,49% din persoanele care au primit prima doză de vaccin, pe 10 februarie.
Presa din Franța relatează despre situația de la La spitalul Saint-Lô. Aici vaccinarea a fost suspendată joi din cauza reacțiilor adverse la îngrijitori care au dezvoltat „simptome de febră și greață”.
Mai mulți membri ai aceluiași serviciu au fost vaccinați în aceeași zi, punând în dificultate buna organizare a departamentului de sănătate. Vaccinarea va fi reluată în această vineri, după reorganizarea programului, se mai scrie în presă. Alain Fischer, președintele Comitetului de coordonare a strategiei pentru vaccinuri, a declarat că acest „semnal trebuie luat în serios, analizat”.
”Știm că în cele 48 de ore care urmează vaccinării se pot avea reacții de acest tip, un sindrom gripal. Ceea ce surprinde puțin este că, aparent, este necesar să analizăm lucrurile, pare să existe un risc de efecte secundare.
ANSM recomandă distanțarea și nu întreruperea vaccinării pentru profesioniștii din domeniul sănătății. Dar știm că o parte din tineri pot dezvolta aceste tipuri de simptome.”, a declarat Alain Fischer pentru Francebleu.com.
Franța afectată de reacțiile adverse
Potrivit lui Alain Fischer, același lot din acest vaccin AstraZeneca este utilizat în prezent în 21 de țări europene. Pentru moment doar Franța pare să fie afectată de acest „aparent exces”. Prin urmare, Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor solicită spitalelor „să vaccineze personalul aceluiași serviciu pe o bază eșalonată, pentru a limita riscul potențial de perturbare a funcționării serviciilor de îngrijire”.
Până în prezent, nu au existat declarații echivalente în alte țări , continuă agenția, care avertizează că aceste declarații constituie un semnal potențial și fac obiectul unei supravegheri speciale, în special în ceea ce privește intensitatea acestor efecte. Datele au fost partajate cu Agenția Europeană pentru Medicamente și instituțiile medicale sunt conștientiente de acest potențial semnal.
„Este posibil să ne aflăm într-o situație astăzi, este o ipoteză, în care gradul de contagiozitate ar fi mai puțin important decât cel observat în altă parte. Este o ipoteză, dar cu toate astea, arma de bază este vaccinarea ”, explică Alain Fischer, președintele Consiliului de orientare a strategiei de vaccinare.