Elevii români care învață cum funcționează legile: ce e ora de educație juridică

de: Daniel Ștefan
27 09. 2018

Ora de educație juridică există deja la un liceu din Brașov și este mai utilă decât ai crede. Nu doar că este una dintre acele materii care chiar te pregătesc cu adevărat pentru viață, dar este benefică atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Din păcate, unui român adult, nu-i va explica nimeni pe gratis ce drepturi și obligații are ca cetățean și când este legal să fii sancționat de organele legii. Dar, pentru elevii de clasa a XI-a încă mai există o șansă de a deveni cetățeni mai buni decât părinții lor.

Ora de educație juridică a fost introdusă ca materie experimentală la Liceul Andrei Mureșan din Brașov și se desfășoară după un manual conceput de judecătorul Cristi Danileț.

Manualul are 84 de pagini și cuprinde mai multe teme importante pe care oricine ar trebui să le știe, cum ar fi principiile democrației, drepturile copilului, viața intimă și de familie, relația cu școala, călătoriile, actele și bunurile copilului, comunicarea pe internet sau relația copiilor cu oamenii legilor.

Astfel, elevii din clasa a XI-a ar trebui să ajungă la finalul anului școlar cu un bagaj de cunoștințe minime despre ce înseamnă Constituția, care sunt principalele legi din România sau care e vârsta răspunderii penale.

Poate unora li se va părea că astfel de lucruri sunt banale și că le află oricum de pe internet, dar nu e chiar așa. Dacă tot trebuie să mergi zilnic la școală, unde stai câte șase ore, măcar să și înveți ceva care te va ajuta în societate atunci când vei fi adult. Cu toate că dai piept cu legile încă din copilărie, așa că ce se învață la educație juridică e util să știi la orice vârstă.

În plus, în spațiul public și privat se vorbește adesea despre respectarea legilor sau despre cum sunt încălcate. Cu cât știi mai multe despre anumite legi și drepturi, cu atât vei avea mai multe șanse să cazi pradă manipulărilor mediatice și a minciunilor politicienilor.

Sigur, educația juridică este și în liceul din Brașov o materie “de umplutură”. Probabil încă nu i se recunosc adevăratele merite. Tot matematica e la putere. Elevii au o singură oră pe săptămână în care studiază materia propusă de Danileț și sunt evaluați prin teste grilă în format electronic la final de semestru.

Manualul este gratuit și a fost tipărit din sponsorizări de Asociația VeDemJust.

În afară de liceul din Brașov, educația juridică se mai predă doar la o clasă a XI-a de la Colegiul Național Mihai Eminescu din Iași, dar este un curs opțional.