Economia României s-ar putea prăbuși în 2020? Raport BRD: ce scădere s-ar putea înregistra

de: Ana Chivu
20 03. 2020

Un raport înfăptuit de către Banca Națională a României indică o situație deloc fericită pentru economia țării. Cum vom sta pe partea economică în anul acesta și ce indică specialiștii?

Economia României s-ar putea prăbuși în 2020

Un raport BNR arată că România ar putea experimenta o contracție economică de -7% în anul curent. Unul al doilea scenariu al specialiștilor publicat în urmă cu 2 zile arătau că toată aceasta va fi de -3,9%, iar al treilea spunea că economia României ar înregistra recul de -5%. În acest context, reducerea ratei dobânzilor nu va permite companiilor să obțină lichidarea foarte mare de care este nevoie, mai arată documentul. Pe termen mediu, se indică reducerea ratei.

„Reducerea ratei cheie este ca un tratament medical pe termen mediu, în timp ce injecția de lichiditate ar fi ca o doză de adrenalină. Ceea ce știm este că pacientul nostru este în stare de șoc. Și întrebarea este: Cum trebuie să acționăm? Tratament sau o doză de adrenalină?”, se întreabă specialiștii. Sectorul de producție din România este expus în special la încetinirea fluxurilor comerciale globale sau a activităților economice. Sectorul producțiilor a început 2020 pe o bază destul de solidă, iar dinamica se crede a rămâne totuși pozitivă pentru întregul an, dar puțin mai slabă decât ar fi fost în mod normal, conform economie.hotnews.ro.

Economia României s-ar putea prăbuși

Romania Business Leader, propuneri din mediul de afaceri

-Statul să achite toate restanțele pe care le are față de companii din rambursări de TVA
-Să se amâne plata tuturor sumelor datorate de companii bugetului de stat, pe o perioadă de minim 90 de zile, începând cu datoriile aferente lunii februarie. Aici pot intra: contribuții la salarii, impozit pe venit, impozit pe profit, TVA.
-Acordarea de linii de finanțare nerambursabile sau cu dobândă 0 pentru plata angajaților și a furnizorilor către întreprinderile mici și mijlocii românești direct afectate;
-Acordarea de garanții guvernamentale companiilor pentru a lua finanțări bancare pentru a depăși această situație.