Când se dă ora: ora de vară o să fie activă din martie, dar când?

Autor: Diana Radu - 09:48, 21 mart. 2019

Ora de vară va fi aplicată și în 2019. Astfel, acum e timpul să afli când se dă ora înainte. Important e că se întâmplă în martie.

Când se schimbă ora și trecem la ora de vară

România încă n-a renunțat la trecerea asta. Astfel, trebuie să știi când se dă ora înainte acum, primăvară.

Trecerea se va face în ultimul weekend din martie, mai exact, în noaptea de 30 spre 31 martie. Atunci ceasurile se vor da înainte cu o oră. Diferenţa dintre ora oficială a României şi GMT, în perioada orei de vară, va fi de trei ore, spre deosebire de două ore când e oră de iarnă.

Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, astfel a oferit statelor membre posibilitatea de a decide odată pentru totdeauna dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă sau nu.

De când avem ora de vară în România

Românii s-au obișnuit deja cu demersul pe care țara îl are începând cu 1932. Ora de vară a fost introdusă și preluată din motive economice. De-a lungul timpului, însă, s-a constat că nu aduce foarte multe îmbunătățiri economiei. Practica cere ca ceasul să fie mutat cu o oră înaintea orei oficiale standard, care este numită greșit, prin contrast cu ora de vară, ora de iarnă. Până acum noi am funcționat pe ora veche, cum ar veni.

Schimbatul orei este văzut ca ajutând economia. Desigur, în război orice economie este crucială, dar pe termen lung, pe timp de pace, orele acestea nu par să aibă mare impact.

Nu există niciun studiu definitiv care să spună dacă e bine cu oră de iarnă și de vară. Prin anii ’70 o cercetare a ajuns la concluzia că e un câștig de 1%, în timp ce în una din 2008 a arătat că e un consum mai mare, de fapt.

Sursa: Digi24

Citește și...