O nouă epidemie de Ebola: câți oameni au murit deja?

de: Iorgu Ianusi
28 03. 2019

O nouă epidemie de Ebola, a doua ca amploare din ultimii ani, afectează Republica Democrată Congo. Oficial, a fost declarată de la 1 august 2018 și este a zecea de pe teritoriul cogolez.

Ebola a ucis numai din august încoace 500 de oameni, din 1000 de cazuri confirmate de îmbolnăvire. Sunt datele prezentate de Ministerul Sănătății din Congo.

Deşi s-au cheltuit resurse importante pentru dezvoltarea unui vaccin eficient, eforturile nu au fost suficiente. Sunt raportate periodic noi îmbolnăviri.

Totuși, Ministerul Sănătăţii anunța că 89.000 de persoane au fost vaccinate din luna august până acum și că au fost salvate, astfel, mii de vieți, notează Agerpres.

În lupta cu Ebola este folosit un vaccin produs de grupul farmaceutic Merck.

Epidemia care a afectat Africa de Vest în perioada 2014-2016 a dus la moartea a 11.300 de persoane. Focarele au fost cu greu reduse iar încrederea populației că autoritățile pot lua măsuri a ajuns extrem de redusă, fapt atestat și de un studiu recent realizat în Republica Democrată Congo.

Ebola – boala ucigașă care a distrus încrederea populației că autoritățile sanitare pot face ceva

Lupta împotriva epidemiei de Ebola în Republica Democrată Congo a fost întârziată de zvonuri, de neîncredere și de panică  – este concluzia unui studiu realizat de experți ai universității Harvard și publicat în The Lancet Infectious Diseases.

1000 de persoane au participat la cercetare, locuitori din oraşele Beni şi Butembo. În urma răspunsurilor, s-a stabilit că doar 30% aveau încredere că autoritățile sunt capabile să ofere asistență populației în timpul epidemiei de Ebola.

Peste 15% nici măcar nu știau că Ebola există într-adevăr. Potrivit studiului, 36% dintre respondenţi cred că boala a fost creată pentru a destabiliza ţara.

Când vine vorba de vaccinare, din cei 1000 de respondenți aproape 600 spun că ar fi dispuși să se vaccineze.

În aceste condiții de neîncredere, epidemia se prelungește, apreciază Patrick Vinck, autorul principal al studiului, profesor la Harvard.

„Acest lucru înseamnă că aceşti pacienţi nu sunt transportaţi la centru specializat, iar cazurile nu sunt declarate profesioniştilor din domeniul sănătăţii, ceea ce afectează în mod direct riscurile transmiterii.” Patrick Vinck, autor principal al studiului

Autorii studiului apreciază că neîncrederea manifestată față de instituții – inclusiv cele sanitare – își găsește o explicație în faptul că țara a fost afectată timp de mai multe decenii de violențe și de proasta guvernare.