E oficial. România primește miliarde de euro din partea UE. Cum intrăm în posesia banilor
România urmează să primească miliarde de euro din partea Uniunii Europene. Ce program va veni în ajutorul țării noastre și ce trebuie să facem pentru a beneficia de suma enormă?
România primește 4,1 miliarde de euro din partea UE
România va beneficia de împrumuturi de 4,1 de miliarde de euro din partea Uuniunii Europene, arată profit.ro. Consiliul UE a aprobat în cursul zilei de vineri un sprijin financiar în valoare de 87.4 miliarde de euro pentru 16 state membre sub forma unui împrumut în cadrul programului SURE – un instrument temporar al UE special pentru atenuarea riscului de șomaj pe durata crizei generate de coronavirus.
România va avea parte de 4.1 miliarde de euro din cei 87.4 de miliarde. Singura condiție e ca țara noastră să depună o garanție de 393 de milioane de euro pentru a putea extrage banii, arată Memorandum adoptat de Guvern. Noua sumă este distinctă de cele 79.9 miliarde de euro obținute de România în cadrul acordului Consiliului European privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și referitor la instrumentul Next Generation EU.
Ce presupune proiectul SURE?
Prim-ministrul țării a estimat că România va beneficia de un sprijin cuprins între 3 și 5 miliarde de euro prin intermediul SURE. Banii urmează să fie folosiți pentru finanțarea unei părți din salariile celor care revin la muncă din șomajul tehnic în care au intrat în contextul crizei sanitare. Măsurile incluse de proiectul Kurzarbeit vor fi finanțate tot prin instrumentul SURE.
Sprijinul oferit de Uniunea Europeană va ajuta statele să finanțeze creșterea drastică a cheltuielilor publice efectuate începând cu 1 februarie 2020. SURE face parte dintr-o serie de trei plase de siguranță cu valoarea totală de 540 de miliarde de euro care au fost ulterior aprobate de liderii UE pentru a proteja lucrătorii, întreprinderile și entitățile suverane.
Sprijinul financiar din cadrul SURE
Belgia – 7,8 miliarde EUR
Bulgaria – 511 milioane EUR
Croația – 1 miliard EUR
Cipru – 479 milioane EUR
Republica Cehă – 2 miliarde EUR
Grecia – 2,7 miliarde EUR
Italia – 27,4 miliarde EUR
Letonia – 193 milioane EUR
Lituania – 602 milioane EUR
Malta – 244 milioane EUR
Polonia – 11,2 miliarde EUR
Portugalia – 5,9 miliarde EUR
România – 4,1 miliarde EUR
Slovacia – 631 milioane EUR
Slovenia – 1,1 miliarde EUR
Spania – 21,3 miliarde EUR
„Acest lucru va presupune modificarea Codului Muncii”
„Va trebui să pregătim, din punct de vedere legislativ şi administrativ, capacitatea noastră de absorbţie pe programul SURE. Programul SURE este un program care finanţează scheme de sprijin, în special pentru un program flexibil de muncă. Acest lucru va presupune modificarea Codului Muncii sau adoptarea unei legi speciale care să permită utilizarea programului flexibil de muncă, astfel încât să putem accesa fonduri. De asemenea, putem deconta din programul SURE şi şomajul tehnic, pentru că în reglementare este prevăzută această posibilitate. De asemenea, pot fi suportate cheltuieli pentru măsuri de protecţie sanitară a angajaţilor companiilor, măsuri care au fost luate de companii şi care evident au generat costuri şi care, aşa cum este reglementarea, aproape sigur vor putea fi decontate de la nivel european”
Ludovic Orban (Sursa: videoconferință „Măsurile pentru relansarea economică a României”)