E oficial! Klaus Iohannis a promulgat legea chiar azi. Ce se întâmplă cu evazioniștii fiscal
În decembrie anul trecut, poate pentru a se pune la adăpost, PSD iniția un nou proiect de lege. Proiectul făcea referire la evazioniștii fiscali și modul în care ar putea scăpa de închisoare, prin plata prejudiciului. Proiectul era inițiat de celebrul deputat PSD, Cătălin Rădulescu, supranumit ”Mitralieră”. Astăzi Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea.
Klaus Iohannis promulgă legea evazioniștilor fiscali
Discuțiile pe marginea unor noi modalități de a scăpa de închisoare a evazioniștilor fiscali au mai tot fost în Parlament. Dar, anul trecut, în decembrie, proiectul inițiat de deputat PSD, Cătălin Rădulescu, a primit votul Camerei Deputaților, aproape în unanimitate.
Deputat PSD, Cătălin Rădulescu a avut noroc, pentru că proiectul era votat chiar pe 15 decembrie, ultima zi de activitate parlamentară din sesiunea trecută, îniante de alegerile parlamentare.
Conform proiectului de lege, în cazul în care este depistat un cetățean făcând evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, acum nu va mai face închisoare dacă îndeplinește anumite condiții. Condiția primordială este de a plăti întregul prejudiciu, sau, în cazul în care se plătește 20% din valoarea totală a prejudiciului, inculpatul scapă de închisoare.
În baza acestei ultime condiții fapta nu se va mai pedepsi deloc, indiferent de care ar fi fost suma prejudiciată. Proiectul era votat de PSD, în Camera Deputaților, PNL și USR votând la acel moment împotriva acestui proiect.
Astăzi, Președintele Klaus Iohannis a semnat și promulgat noua lege, adoptată în Camera Deputaților. După publicarea acesteia în Monitorul Oficial, efectele legii vor intra îmediat în vigoare, dar un retroactiv.
Ce altă lege a mai promulgat Klaus Iohannis azi
Tot astăzi, după tergiversări, contestații la Curtea Constituțională, respingeri, etc, Klaus Iohannis a mai promulgat o nouă lege, care de altfel este o directivă venită din partea Parlamentului European. Este vorba legea privind suplimentele alimentare și normele de vânzare a acestora, conform directivelor Parlamentului European, Directiva 2002/46/CE.
După ce în 13 noiembrie, anul trecut Klaus Iohannis contesta forma legii la Curtea Constituțională, și, ulterior, i se dădea o decizie negativă asupra contestării, astăzi a fost nevoit să promulge această lege.
Prin noua lege se stabilește cadru legal și oficial pentru suplimentele alimentare care vor putea fi comercializate pe piața românească ca și produse alimentare. Legea are la bază Directiva 2002/46/CE. Prin aceeași lege i se atribuie Ministerului Sănătății prerogativele clare. Acestea vor fi cele de a stabili care sunt suplimentele alimentare și componența acestora. Acest aspect se va rezolva înainte de a fi comercializate ca și produse alimentare.
”Sunt reglementate condiţiile generale privind introducerea pe piaţă a suplimentelor alimentare, pe baza certificatului de notificare, în acord cu Regulamentul nr. 515/2019, precum şi modul de etichetare şi de efectuare a publicităţii suplimentelor alimentare”, se spun în actul normativ.