E oficial, ce impozit vor plăti românii care au case de peste 500.000 de euro. Răsturnare de situație
Guvernul României a decis o nouă serie de modificări în ceea ce privește măsurile fiscale aflate în lucru. E oficial, ce impozit vor plăti românii care au case de peste 500.000 de euro. Răsturnare de situație.
Ce impozit vor plăti proprietarii de case de peste 500.000 de euro. S-a schimbat totul
Printre cele mai importante modificări este renunțarea la intenția de a introduce o gamă largă de restricții la încadrarea în regim de microîntreprindere.
În ceea ce privește mroîntreprinderile nu a mai rămas în picioare decât o modificare, majoră, care vizează pragurile și cotele de impozitare.
Impozitul pentru casele scumpe, micșorat
În plus, Guvernul a pregătit un nou impozit pe locuințele scumpe, de peste 500.000 de euro
Astfel, impozitul a fost micșorat de la 1% la 0,3%, iar la stabilirea valorii de 500.000 de euro se va ține cont de mai multe aspecte, cum ar fi eventuale credite pe care o persoană le are pentru achiziția respectivului imobil (sau imobile), impozitul urmând să fie aplicat doar pe diferență.
De asemenea, inistrul Finanțelor, Marcel Boloș, se va duce la Bruxelles unde va prezenta, înainte de adoptare, ordonanța pentru taxe, ordonanța vizând reducerea cheltuielilor în aparatul bugetar, ordonanța de combatere a evaziunii, precum și rectificarea bugetară.
La ce acord ajunsese Guvernul cu CE
Guvernul ajunsese deja la o înțelegere cu Comisia Europeană ca executivul UE să nu suspende fondurile europene destinate României (PNRR și coeziune) în urma depășirii țintei de deficit bugetar în 2023 și 2024, însă Guvernul trebuie să prezinte la Bruxelles măsuri de corecție care să arate că finanțele statului se află pe o traiectorie sustenabilă.
Dacă pentru case de peste 500.000 de euro intențiile de impozitare s-au mai micșorat, la mașini scumpe valoarea pentru care va fi perceput impozit a coborât de la 100.000 de euro, cât se avea în vedere inițial, la 75.000 de euro. Astfel vor fi mai mulți proprietari vor fi afectați.
Țigările se vor scumpi pe repede înainte?
De asemenea, la accizele pe tutun, guvernul vrea să accelereze calendarul de scumpiri anuale, hotărâte în vara anului trecut și agreat inclusiv cu producătorii de țigări.
Scopul scumpirii țigărilor mai rapid decât prevede calendarul este obținerea maimultor bani la bugetul e stat. Accizele au fost majorate în vara anului trecut, în aprilie anul acesta, iar următoarea majorare ar fi prevăzută în calendar abia pentru aprilie, anul viitor.
Singura modificare care ar urma să fie adoptată pentru microîntreprinderi este trecerea de la o impozitare de 1% și un prag maxim al veniturilor anuale de 500.000 de euro, la un sistem cu două cote și praguri.
1% pentru venituri până în 300.000 de lei (care este și prag pentru înregistrarea în scop de TVA), în timp ce pentru intervalul 300.000 de lei – echivalentul a 500.000 de euro, cota de impozitare ar urma să fie 3%.