E lege! Persoanele care nu se supun acestui ordin al poliţiştilor riscă amenzi de 1.500 de lei. Ce nu mai ai voie să faci de azi

de: Andrei Simion
25 10. 2019

Șoferii au parte de amenzi de trei ori mai mari, dacă nu se supun acestui ordin. Iată legea promulgată azi, 25 cotombrie, de către președintele României. Ce indică documentul oficial?

Amenzi de 1.500 de lei pentru șoferii care nu se supun acestui ordin

Din păcate, a apărut o nouă veste tristă pentru șoferi. Amenzile sunt de trei ori mai mari pentru conducărorii auto care nu se legitimează în fața ofițerului. Președintele Klaus Iohannis a promulgat azi, vineri, legea pentru sporirea atribuțiilor oamenilor legii. Actul normativ indică o mustrare de până la 1.500 de lei pentru persoanele care refuză vehement să furnizeze polițiștilor sau jandarmilor datele de identifiare sau să se prezinte la sediul Poliției. Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței a fost inițiată de către fostul ministru de interne Carmen Dan și de vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache.

Actul normativ prevede că „refuzul unei persoane de a furniza date pentr stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea ori invitația justificată a organelor de urmărire pemnlă de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu” va fi sancționată cu o amendă cuprinsă între 500 de lei și 1.500 de lei. „Este înăsprit cadrul juridic pentru o serie de fapte antisociale, precum refuzul persoanei de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale sau organizarea de petreceri private în spaţiul public, în proximitatea imobilelor cu destinaţia de locuinţe”, potrivit unui comunicat emis de MAI.

Amendă de până la 1.500 de lei, dacă nu te supui acestui ordin al polițistului

Ce indică documentul oficial?

„În îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, polițistul este îndreptățit să utilizeze mijloace de constrângere constând în: forță fizică, inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau imobilizare, cătușe sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor superioare și/ sau inferioare, denumite în continuare mijloace de imobilizare; mijloace neletale, arme, arme albe și de foc, mijloace adecvate sau dupa caz vehicule pentru oprirea forțată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spații închise în care se găsesc persoane și bunuri ori pentru înlăturarea unor obstacole”
Documentul oficial