E ireal ce urmau să mănânce turiștii pe litoralul românesc. 150 de kg fatale au fost confiscate de urgență

E ireal ce urmau să mănânce turiștii pe litoralul românesc. 150 de kg fatale au fost confiscate de urgență
Nereguli descoperite la zeci de agenti economici de pe litoral

Este ireal ce urmau să mănânce turiștii pe litoralul românesc. Descoperirea a fost făcută de Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) care au dat amenzi în valoare de peste 440.000 de lei, în prima săptămână de control din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2022.

Șoc pe litoralul românesc. Ce li se dădea turiștilor să mănânce în mai multe restaurante

ANSVSA a descoperit multe nereguli la agenții economici de pe litoral. Astfel, s-au dat amenzi în valoare de peste 440.000 de lei, în prima săptămână de controale făcute în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2022, scrie News.ro. În urma controalelor efectuate, nu mai puțin de 150 de kilograme de alimente improprii pentru consum au fost confiscate în vederea distrugerii.

„Inspectorii care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2022, în prima săptămână de activitate, au verificat 200 de unităţi de alimentaţie publică şi de vânzare cu amănuntul de pe litoral. Cu prilejul acestor controale, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au oferit şi consiliere operatorilor economici verificaţi. Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, constatate cu ocazia controalelor, au fost aplicate 50 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 443.600 de lei”, a anunţat sâmbătă ANSVSA.

Inspectorii ANSVSA revin acolo unde au făcut deja controale

De asemenea, au fost stabilite termene de remediere ale neconformităţilor constatate si termene de recontrol, pentru a se verifica dacă acestea au fost remediate.

Printre principalele nereguli constatate de ANSVSA sunt comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a alimentelor, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate conform legislaţiei în vigoare, condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie, precum și depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare.

ANSVSA are un număr de telefon special pentru sesizări

Conform ANSVSA, medicii veterinari din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2022 fac acţiuni de control în toate staţiunile de pe litoralul Marii Negre, în echipe mixte, dar şi în parteneriat cu alte instituţii ale statului care au atribuţii de control.

Nu în ultimul rând, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin intermediul Direcţiei din Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al „Comandamentului Sezon Estival 2022”: 0786 577 007, unde aceștia  pot face sesizări sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Numărul de telefon  funcţionează în paralel cu numărul Call Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, care este apelabil gratuit, din orice reţea telefonică.