E interzis să îţi speli maşina în curte sau în faţa porţii? Ce spune legea pentru românii care locuiesc în străinătate

de: Ionuț Vieru
23 04. 2024

Ai voie să îți speli mașina în propria curte sau în fața porții? Mulți oameni practică acest lucru, fie din pasiunea pe care o au față de mașina lor sau pur și simplu nu sunt fanii spălătoriilor din varii motive. Dar ce spune legea?

Se poate spăla autovehiculul în fața ei curții?

Pentru unii oameni, mersul la o spălătorie auto poate fi incomod sau costisitor. În cele din urmă, există mai multe motive pentru care unii aleg să-și spele mașina în propria curte, în loc să aleagă o spălătorie, dar au voie să facă acest lucru?

Nu există legi privind spălarea mașinilor, însă majoritatea orașelor este interzisă spălarea mașinilor pe marginea drumului, adică pe proprietatea publică.

Totodată, regulamentul de circulație rutieră interzice și murdărirea sau udarea drumului dacă acest lucru ar putea pune în pericol sau îngreuna circulația. Prin urmare, spălarea mașinii în fața curții este interzisă și puteți fi amendați dacă faceți acest lucru.

Dar în propria curte?

Din păcate, spălarea mașinii în propria curte este interzisă, de cele mai multe ori, de municipalitate. În funcție de regiune, puteți lua amenzi destul de mari.

Riscați să luați amenzi dacă spălați mașina în propria curte din cauza legii privind resursele de apă. Aceasta interzice introducerea în sol a substanțelor toxice sau care pun în pericol calitatea apei din apele subterane.

Ce înseamnă acest lucru? Ei bine, dacă spălați autovehiculul pe proprietatea dumneavoastră, trebuie să vă asigurați că apa contaminată nu ajunge în pământ.

Prin urmare, nu aveți voie să folosiți soluții chimice pentru a curăța mașina în curte, deoarece apa murdară nu trebuie să se infiltreze în pământ.

De precizat este faptul că interpretarea acestei legi este lăsată la latitudinea comunităților, având în vedere ca nu există directive federale uniforme. În unele locuri, spălarea mașinii cu apă curată este permisă, dar alte orașe interzic acest lucru din cauza poluării.

În concluzie, este recomandat să vă informați înainte de planifica să vă spălați mașina sau să întrebați autoritățile competente din orașul dumneavoastră.