E finalul pentru Vladimir Putin. Rusia e la pământ, sancţiunile îi afectează din ce în ce mai tare pe ruşi

de: Ștefan R. Apostol
07 09. 2022

Odată cu declanșarea conflictului în Ucraina, Rusia a fost pusă la zid. Toate cancelariile europene și Statele Unite ale Americii au impus sancțiuni drastice. Reversul medaliei a fost șantajarea Rusiei cu exportul de gaze. Cu toate că, cel puțin pentru o perioadă, Rusia părea că-și revine economic, lucrurrile se pare că stau altfel. Conform unor documente citate de Bloomberg, Rusia ar putea trece printr-o recesiune mai lungă și mai profundă. Recesiunea ar veni ca urmare a impactului sancțiunilor americane și europene care se extind. Documentul mai arată că sunt deja afectate toate sectoarele pe care Rusia se bazează de ani de zile pentru a-și alimenta economia. Potrivit unui raport intern pregătit pentru guvern, datele arată că e finalul conducerii pentru Vladimir Putin, iar Rusia e la pământ, din punct de vedere economic.

Documentul oficial prezintă trei scenarii economice dure

Documentul citat de Bloomerg, este rezultatul a luni de muncă a oficialilor și experților ruși care au încercat să evalueze adevăratul impact al izolării economice a Rusiei ca urmare a invaziei președintelui Vladimir Putin în Ucraina.

Se pare că acest document oficial prezintă o imagine mult mai sumbră decât o fac de obicei oficialii în declarațiile lor publice optimiste. Bloomberg a consultat o copie a raportului, redactat pentru o întâlnire cu ușile închise a înalților oficiali pe 30 august. Surse au confirmat autenticitatea acestuia.

Două dintre cele 3 scenarii din raport scot în evidență contracția economică care se va accelera începând cu 2023. Datele mai arată că economia va reveni la nivelul de dinaintea războiului abia la sfârșitul deceniului sau mai târziu.

În scenariul denumit „inerțial”, economia rusească atinge anul viitor un minim de 8,3% sub nivelul din 2021. Cel de-al doilea scenariu, denumit de experți „de stres” plasează minimul din 2024 la 11,9% sub nivelul de anul trecut.

Toate scenariile prevăd o intensificare a presiunii sancțiunilor. Experții au concluzionat că și mai multe țări europene se vor alătura celor care deja au impus sancțiuni Rusiei.

Întoarcerea bruscă a Europei de la petrolul și gazele rusești ar putea, de asemenea, să afecteze capacitatea Kremlinului de a-și aproviziona propria piață”, se mai arată în raport.

Rusia e la pământ! E finalul pentru Vladimir Putin

Recent, un oficial de rang înalt din Statele Unite a făcut noi predicții asupra economiei rusești, concluzia fiind că Rusia e la pământ, asta însemnând, de fapt, că e finalul pentru conducerea lui Vladimir Putin.

Secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo, a declarat că economia Rusiei se va confrunta cu ani de greutăți ca urmare a măsurilor luate de SUA și aliații săi.

Rusia s-a bucurat de excedente record de cont curent în acest an. Excedentele au venit ca urmare a veniturilor din exporturile de petrol și gaze.

Raportul intern pregătit pentru guvernul de la Kremlin a arătat că se confruntă cu o recesiune profundă și prelungită, potrivit Bloomberg. Adeyemo a prezentat o imagine similară din punctul de vedere al Trezoreriei SUA.

„Economia Rusiei suferă foarte mult din cauza sancțiunilor pe care le-am implementat împreună cu alte 30 de țări. Durerea va continua în anii următori”, a declarat Adeyemo pentru Bloomberg.

Adeyemo a apreciat eforturile conduse de SUA de a stabili un plafon pentru prețurile de export al petrolului rusesc. Demersul ar putea constrânge și mai mult opțiunile Moscovei în viitor.

Există șanse ca unele state să aleagă să nu se alăture acestei inițiative”, spune Adeyemo. Cu toate astea oficialul declară că „vor fi într-o poziție mai bună pentru a negocia prețuri mai mici”.

Săptămâna trecută, Grupul celor șapte țări industrializate de top, G7, și-a oferit sprijinul pentru planul de plafonare a prețurilor la exporturile de petrol rusesc.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, și omologii săi au declarat în data de 2 septembrie că guvernele lor vor pune în aplicare plafonul în conformitate cu sancțiunile Uniunii Europene care vor intra în vigoare la 5 decembrie 2022.