După câți ani de căsătorie se primește pensie de urmaș în 2024. Condiția ca persoana rămasă în viață să ia toți banii

de: Ionuț Vieru
04 01. 2024

Pensia de urmaș este o alocație lunară corespunzătoare unui procent din pensia pentru a primit-o sau ar fi primit-o persoana decedată. De aceasta beneficiază doar rudele apropiate, precum soțul sau soția.

Câți ani de căsătorie sunt necesari pentru a primi pensie de urmaș

De pensia de urmaș beneficiază soțul rămas în viață pe durata întregii sale vieți, însă doar începând cu împlinirea vârstei standard de pensionare. În cazul femeilor este 63 de ani, iar în cazul bărbaților 65 de ani.

Un alt criteriu care trebuie îndeplinit este durata căsătoriei. Dacă cei doi au fost căsătoriți sub 10 ani, nu se primește pensie de urmaș. Durata căsătoriei pentru a beneficia de pensia de urmaș este de 15 ani.

Dacă respectivul cuplu a fost căsătorit între 10 și 15 ani, pensia este mai mică. Ca și exemplu, dacă durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puțin 10 ani, pensia de urmaș se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, adică 6% pentru fiecare an.

Există cazuri în care pensia de urmaș poate fi oferită și dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 1 an, pe perioada în care soțul este invalid de gradul I sau II, indiferent de vârstă.

Citește și: Pensia uriașă pe care o primește Ion Iliescu. Fostul președinte mai ia și alți bani

De asemenea, se mai oferă dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare din activităţi dependente.

În ce situații beneficiază copiii de pensia de urmaș

Copiii pot beneficia de pensia de urmaș cu condiția ca la începutul fiecărui an școlar/universitar trebuie să depună adeverință din care să rezulte că urmează cursurile anului școlar în curs.

Iată până la ce vârstă pot beneficia de pensia de urmaș:

  • până la vârsta de 16 ani;
  • până la vârsta de 26 de ani dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora;
  • pe toată durata invalidității de orice grad, dacă aceasta s-a ivit până la împlinirea vârstei de 16 ani, respectiv 26 de ani.

Cuantumul pensiei se stabilește în funcție de numărul urmașilor îndreptățiți, după cum urmează:

  • pentru un singur urmaș – 50%
  • pentru 2 urmași – 75%
  • pentru 3 sau mai mulți urmași – 100%

Citește și: În ce condiții se oferă pensia de urmaș. Decizia ICCJ în cazul reducerii vârstei standard de pensionare