După cât timp se transformă mustul în vin și unde trebuie să-l ții pentru a grăbi sau întârzia acest efect

de: Bișinicu Andreea
30 09. 2021

Toamna se numără bobocii și boabele de struguri se culeg pentru a face cel mai bun vin. Specialiștii somelieri îți spun care este secretul pentru a face cel mai bun vin. Care este cel mai bun truc pentru a savura cel mai bun pahar de must.

Cum transformi mustul în vin, la tine acasă

Specialiștii somelieri au dezvăluit secretul celui mai bun must. Întregul proces prin care trece vinul depinde de fermentarea și limpezirea lichidului. Trucul pentru ca mustul să fie delicios constă în alegerea unui vin curat, foarte puțin încărcat cu resturi, precum semințe de la struguri.

Tehnologul Marius Vasiu a declarat că secretul pentru ca mustul să fie cât mai gustos este să alegem un vin care să permită un proces accelerat al limpezirii. Specialistul spune că procesul durează aproximativ două luni de zile.

„Dacă se face mustul în propria gospodărie – cu toate bătăile de cap legate de achiziția strugurilor, de depozitarea lor, apoi de zdrobire și, din nou, depozitarea resturilor – cantitatea de drojdie este mult mai mare, pentru că nu se realizează deburbarea (limpezirea – n.r.) mustului și nu poți trage vinul imediat după ce a fermentat întrucât depozitul de drojdie nu apucă să sedimenteze.

Mustul cumpărat de la Jidvei este curat, foarte puțin încărcat cu resturi (pielițe, semințe de struguri sau pământ – n.r.), de aceea limpezirea vinului are loc mult mai rapid. În comparație, volumul de drojdie rezultat din mustul de Jidvei este de doar 10% din volumul de drojdie  care se obține în mod normal la mustul rezultat prin zdrobirea strugurilor în gospodărie”, a declarat Marius Vasiu, tehnolog în cadrul Cramelor Jidvei.

În cât timp se transformă mustul în vin

Somelierii sunt de părere că pentru a rezulta un vin excepțional trebuie urmați anumiți pași esențiali în procesul de transformare al mustului. Potrivit spuselor acestora, vinul se poate savura la două – trei săptămâni după încheierea procesului de fermentație al mustului.

„Dacă sunt respectați toți pașii tehnologici tradiționali, recomandați și de specialiștii noștri, la două-trei săptămâni după ce s-a terminat fermentația și a fost tras vinul de pe drojdie, se poate savura primul pahar de vin.

De la achiziția mustului și până când poate fi consumat primul pahar cu vin trec cam două luni, adică, așa cum este programat culesul strugurilor în această toamnă, vorbim de sfârșitul lunii noiembrie.

În acest interval de timp, toți cei care cumpără must de Jidvei au certitudinea că vinul lor s-a limpezit și se pot bucura de un vin de casă de cea mai bună calitate, cu un gust deosebit, produs natural din struguri 100% românești.”, a completat specialistul de la Jidvei.