Duminica Tomii 2024, tradiţii şi obiceiuri. Ce trebuie să facă cei mici din familie pentru belşug în casă, de Paştele Morţilor

de: Sabina Anastasia
12 05. 2024

Prima duminică după Paște marchează finalul Săptămânii Luminate. Creștinii ortodocși prăznuiesc în această zi Duminica Tomii, sărbătoare cunoscută și după denumirea „Paștele Morților”. Ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți astăzi. Ce fac copiii pentru a atrage belșug în familiile lor.

Duminica Tomii 2024. Cine a fost Sfântul Toma

Prima duminică după Paște marchează sfârșitul Săptămânii Luminate. În fiecare an, în această zi se sărbătorește Duminica Tomii sau „Paștele Morților”. Cine a fost Sfântul Apostol Toma și care este motivul pentru care cultul liturgic îi consacră o duminică în cursul fiecărui an bisericesc?

Dacă deschidem paginile Sfintei Scripturi și unele scrieri istorice, vom descoperi că Sfântul Toma a fost unul dintre cei mai credincioși apostoli ai Învierii Domnului Iisus Hristos. În ciuda imaginii negative promovate astăzi în ceea ce-l privește, el a fost un ucenic curajos al Mântuitorului.

Apostolul Toma a trăit în Galileea, în Districtul de Nord al Israelului. Despre acest sfânt putem citi în Evangheliile: Matei 10, Marcu 3 și Luca 6. Se spune că a călătorit multă vreme în scopuri misionare, convertindu-i pe oamenii din India mai ales la creștinism. Tot aici și-a găsit și sfârșitul.

Sfântul Apostol Toma a murit străpuns cu o lance, în ținuturile din sudul Indiei, arată unele scrieri istorice. Relicvele sale ar fi păstrate în orașul Edessa, astăzi cunoscut drept Urga, în Turcia.

Duminica Tomii 2024. Tradiții și obiceiuri

În fiecare an, Duminica Tomii este marcată de români cu unele obiceiuri și tradiții. În aceastî zi, creștinii ortodocși merg la biserică să aprindă lumânări pentru cei care s-au stins din viață și să ofere de pomană. În unele regiuni, femeile dau drumul pe apă pachetelor cu pomeni.

Pentru a atrage belșugul în familii, copiii împletesc coșuri din nuiele, în care aranjează ouă roșii. Coșurile sunt pune pe mese sau în curțile românilor, frumos aranjate. Tradiția spune că acest obicei aduce binecuvântare și alinare sufletelor celor plecați dintre noi.

În Duminica Tomii, în fiecare an, are loc o defilare impresionantă a Junilor Brașovului. Este un obicei păstrat în zonă timp de sute de ani, potrivit informațiilor publice.

Trebuie precizat că, în această zi, gospodinele nu au voie să muncească – nici bărbații lor. Spălatul rufelor, curățenia în locuință sau în ogradă și cusutul sunt strict interzise. O vorbă din popor spune că, în Duminica Tomii, nu ai voie să te cerți cu absolut nimeni, ca să nu-ți meargă rău.

Duminica Tomii sau „Paștele Morților”?

După cum am precizat anterior, Duminica Tomii este o sărbătoare cunoscută și după denumirea „Paștele Morților” sau „Paștele Blajinilor”. Totul are legătură cu o legendă din popor. Blajinii sunt oameni pașnici, care nu fac rău niciodată nimănui. Nu se arată însă, decât celor cu sufletul pur.

Blajinii sunt anunțați de venirea Paștelui prin aruncarea cojilor de ouă roșii în ape curgătoare. Aceste coji ajung la oamenii pașnici în circa o săptămână, astfel că Paștele lor este sărbătorit 7 zile mai târziu.