Dronele care „stau cu ochii” pe frontiera României. La ce le folosește Poliția
Traficul cu țigări de contrabandă este principalul fenomen infracțional întâlnit la granițele României. Din acest motiv, Poliția de Frontieră a fost dotată cu drone și echipamente de supraveghere care să îi ajute pe oamenii legii să monitorizeze mai bine frontierele țării.
Potrivit datelor furnizate de Poliția de Frontieră, în anul 2018 au fost constatate 68 de infracțiuni de natură economico-financiară și 131 de infracțiuni de contrabandă și fraudă vamală. Aproximativ 400 de persoane au fost depistate în timp ce treceau sau încercau să treacă ilegal frontiera și care aveau asupra lor bunuri de contrabandă. Valoarea bunurilor confiscate a fost de 152,5 milioane de lei.
Polițiștii au confiscat 4,7 milioane de pachete de țigări, a căror valoare se ridică la 41,5 milioane de lei. De asemenea, au fost confiscate 183,3 kilograme de tutun, 1.223 de kilograme de tutun pentru narghilea și au fost destructurate 18 grupuri organizate specializate în contrabanda cu țigări, numărul persoanelor implicate ridicându-se la 160.
Frontiera României, păzită cu drone
Pentru a combate fenomenul de contrabandă cu țigări, Poliția de Frontieră va fi dotată cu drone, care vor fi folosite în zona de competenţă a Inspectoratelor Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei şi Iași şi a Gărzii de Coastă. 4 drone DJI Mavic Pro au ajuns în dotarea polițiștilor, acestea având un sistem de calcul echipat cu un procesor cu 24 de nuclee, sistem de transmisie de pana la 7 kilometri, 5 senzori si o cameră 4k stabilizată.
Dronele au fost donate de către compania producătoare de tutun JTI România, alături de binocluri cu vedere pe timp de noapte, endoscoape și truse cu scule care vor fi folosite la descoperirea spațiilor improvizate pentru ascunderea țigărilor și a drogurilor.
Donația mai conține „șurubelnițe electrice, fluiere împotriva animalelor sălbatice, pompe de combustibil, manometre de măsurare a presiunii în roți şi compresoare pentru umflarea roților, cât și camere video pentru a fi montate pe maşinile polițiștilor care deseori sunt implicați în urmăriri pe șosele. Manometrul de măsurare a presiunii indică dacă roata este umflată cu aer sau este umplută cu ţigarete”, se arată într-un comunicat emis de Poliția de Frontieră.