Drajeurile cu nicotină, noul trend foarte periculos în rândul tinerilor. Sunt echivalentul a 60 de țigări și pot avea consecințe grave asupra sănătății
Noua tendință printre adolescenți sunt drajeurile cu nicotină, care echivalează cu fumatul a 60 de țigări într-o singură sesiune.
Drajeurile cu nicotină, noul trend foarte periculos în rândul tinerilor
Cel mai recent trend în rândul adolescenților români este bomboanele cu nicotină, care au devenit populare datorită promovării pe rețelele de socializare.
„E un nou trend pe Tiktok sau pe rețelele de socializare. Sunt drajeurile cu nicotină. Un astfel de drajeu poate ajunge să aibă puterea a 60 de țigări fumate odată. Închipuiți-vă în cazul adolescenților de 12-13 ani ce efect are asupra sănătății lor”, avertizează Ramona Dabija, directorul Agenției Naționale Antidrog, potrivit Euronews.
Radu Țincu, șeful departamentului de toxicologie de la Universitatea de Medicină „Carol Davila“, a explicat pentru „Adevărul“ ce efecte devastatoare pot avea aceste drajeuri cu nicotină asupra organismului copiilor.
Sunt echivalentul a 60 de țigări și pot avea consecințe grave asupra sănătății
Medicul toxicolog explică faptul că intoxicația cu nicotină afectează organismul deoarece nicotina se leagă de receptori distribuiți în întreg corpul, în special în sistemul nervos central și inimă. Adolescenții, care au o toleranță mai mică la nicotină, sunt mai vulnerabili la supradozaj. Simptomele inițiale includ greață, vărsături, salivare excesivă, dureri abdominale și transpirație.
Medicul toxicolog detaliază efectele grave ale intoxicației, care pot duce la instabilitate hemodinamică, scăderea tensiunii arteriale, șoc, sincopă și chiar comă. De asemenea, pentru pacienții cu afecțiuni cardiace, intoxicația poate cauza tulburări de ritm cardiac și poate provoca stop cardiac.
„Intoxicația nicotinică este cunoscută pentru că organismul uman are receptori nicotinici, aceștia sunt distribuiți în întreg organismul, cu precădere în anumite organe: sistemul nervos central, inimă. Putem întâlni o supradoză de nicotină, mai ales când discutăm de persoane care sunt la vârsta adolescenței, care au o greutate mai mică, care nu au o toleranță foarte mare la nicotină, sunt situații în care pot să apară sisteme de toxicitate. Asta înseamnă, în fazele inițiale, simptome digestive, greață, vărsături, întâlnite la peste jumătate din pacienții care supradozează nicotina, apar frecvent. De asemenea, crește salivația și secreția unor glande exocrine, pot să apară dureri abdominale, transpirații.”, explică medicul toxicolog.