Dragnea rămâne fără banii blocați de DNA: cât de mare este paguba astronomică
Dragnea are multe procese pe rol, iar când nu se prezintă la o înfățișare, este implicat într-un apel la o sentință dureroasă, cum s-a întâmplat ieri în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Cea mai mare parte a averii deținute de Liviu Dragnea se află în posesia statului român, din cauza unei dispoziții emise de DNA la finele anului trecut. Având în vedere suma astronomică asociată prejudiciului, nu ar trebui să vină ca o surpriză efortul liderului PSD de a reintra în posesia banilor. Din păcate pentru el, până la această oră, s-a bucurat de eșec după eșec.
În luna noiembrie a anului trecut, procurorii au pus sechestru pe o avere a președintelui PSD în valoare de 127 milioane de lei, aproximativ 27 de milioane de euro. Banii și bunurile cu respectiva valoarea estimată au fost blocate de DNA în cazul dosarului Tel Drum. Ca să înțelegi mai bine despre ce sumă este vorba, privește-o ca pe o valoare suficientă pentru efectuarea unui referendum de o zi la nivelul întregii țări. Referendumul pentru căsătorie a sărit până la 43 milioane de dolari din cauza faptului că s-a desfășurat pe parcursul a două zile.
Conform documentelor judecătorești, în cazul lui Liviu Dragnea, s-au instituit sechestru asigurător şi poprire asigurătorie până la concurenţa sumei de 127.547.366 de lei „asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, acţiunilor şi părţilor sociale deţinute de acesta în cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani din conturile bancare, precum şi asupra sumelor de bani datorate acestuia cu orice titlu, de către terţe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie”.
Pe lângă banii blocați din conturi cunoscute, procurorii anticorupţie au pus sechestru asigurător pe un teren situat în municipiul Turnu Măgurele, cu suprafaţă de 2.913 mp şi construcţia aferentă acestuia, un apartament situat în Turnu Măgurele cu suprafaţa de 80 mp, două autoturisme Skoda Superb şi BMW X5, potrivit oficialilor DNA. Anchetatorii au mai căutat și alte bunuri sau proprietăți pe numele său pentru a le reține, dar nu au găsit.
Președintele Camerei Deputaților a contestat măsura sechestrului la Înalta Curte de Casație și Justiție prin intermediul avocatei Maria Vasili. La scurt timp după respingerea apelului, Vasili a făcut câteva declarații. „Întreaga anchetă a DNA se fundamentează, potrivit actelor, pe cele două anchete OLAF. Zilele acestea am primit un răspuns oficial de la OLAF, care spune că niciodată nu l-a investigat pe domnul Dragnea, ca atare toată argumentaţia procurorilor este una lipsită de fundament, de vreme ce OLAF ne confirmă în scris că niciodată domnul Dragnea nu a fost investigat şi ca atare nu au fost depistate fraude în legătură cu activitatea dumnealui.
Acesta este temeiul pentru care noi spunem că nicio măsură de indisponibilizare a bunurilor sale nu are fundament legal. Mai mult, răspunsul OLAF ne confirmă că întreaga anchetă care este în curs de desfăşurare la DNA este una bazată de speculaţii şi nu pe dovezi şi mai ales nu pe cele două rapoarte OLAF (…). Cele două rapoarte OLAF au prezentat o investigaţie legată de lucrările de reabilitare la două drumuri judeţene din Teleorman. În acea investigaţie subiect erau alte persoane şi nu domnul Dragnea. În rapoartele OLAF se apreciază că anumite lucrări ar fi fost prezentate într-un mod, să zicem, diferit faţă de realitate în documentele întocmite. Nu avem niciun reproş care să îl privească pe domnul Dragnea”, a spus Vasii.