Dragnea a dat în judecată Comisia Europeană: care este motivul acțiunii împotriva UE

de: Puiu Alexandru
01 04. 2019

În cel mai nou episod al dosarului Tel Drum, pentru care Dragnea a fost deja condamnat, liderul PSD a dat în judecată Comisia Europeană la Tribunalul Uniunii Europene (CJUE).

La aproximativ trei luni după ce a fost depusă acțiunea lui Liviu Dragnea la Tribunalul Uniunii Europene, conținutul documentului cu pricina a devenit public. Liderul PSD atacă Comisia Europeană pentru că a refuzat să înceapă o investigație asupra Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), privind dosarul Tel Drum. Acțiunea lui Dragnea a fost înregistrată în decembrie 2018 la CJUE, dar abia acum a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE.

Pentru reprezentarea intereselor României la CJUE, există un agent guvernamental dedicat acestui scop. Surse din Ministerul Afacerilor Externe au declarat însă pentru HotNews că respectivei persoane nu i s-a cerut să intervină în dosarul Dragnea – Comisia Europeană. ”Este o acțiune individuală, e dreptul oricărui cetățean care se simte nedreptățit de vreun act al instituțiilor europene să conteste. Nu i s-a cerut nimic agentului la CJUE în legătură cu prosibilitatea unei intervenții”, susțin sursele. Practic, motivul are legătură cu faptul că aceasta este o acțiune privată a șefului PSD.

În privința consecințelor pentru țara noastră a gestului lui Dragnea, un jurist a explicat de ce ar fi bine ca România să aibă o poziție oficială pe acest subiect. „În orice acțiune în anulare, Guvernul României poate interveni, fie de partea reclamantului, fie de partea Comisiei Europene. Regulamentul Tribunalului reglementează foarte clar intervenția. Fiind vorba de un cetatean român si de o problema care privește România, ideal ar fi ca România sa aibă o pozitie tranșantă de o parte sau de alta”, a explicat un specialist în drept european, consultat de HotNews.ro.

Conținutul integral al acțiunii lui Liviu Dragnea de la Tribunalul Uniunii Europene poate fi analizat mai jos.

Reclamant: Liviu Dragnea (București, România) (reprezentanți: B. O’Connor, solicitor, și S. Gubel, avocat)
Pârâtă: Comisia Europeană

Reclamantul solicită Tribunalului:

– anularea Deciziei OCM(2018)20575 a Comisiei, comunicată reprezentantului legal al reclamantului prin scrisoarea din data de 1 octombrie 2018;
– obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente. În susținerea acțiunii, reclamantul invocă trei motive:

1. Primul motiv este întemeiat pe încălcarea articolului 9 alineatele (1), (2) și (4) din Regulamentul OLAF (1), precum și a dreptului la apărare al reclamantului în cadrul investigațiilor, inclusiv dreptul de a fi ascultat și respectarea prezumției de nevinovăție.

2. Al doilea motiv este întemeiat pe încălcarea principiului bunei administrări în ceea ce privește investigațiile, precum și pe refuzul de a deschide o investigație referitoare la desfășurarea investigației OLAF.

3. Al treilea motiv este întemeiat pe încălcarea dreptului de acces la documentele privind investigația OLAF.