Dr. Radu Țincu, cea mai bună veste pentru români. Cum ar putea tulpina Omicron să pună capăt pandemiei, de fapt

de: Rosu Ioana
07 12. 2021

Radu Ţincu, medic ATI la Spitalul Floreasca din Capitală, le transmite românilor o veste care i-ar putea bucura pe mulți dintre aceștia. Potrivit specialistului, în România vor exista creșteri semnificative ale infectării cu tulpina Omicron, însă ceea ce contează este gravitatea formelor. De asemenea, ultimele cercetări indică o eficiență a vaccinurilor față de această nouă variantă, însă nu se știe gradul de protecție oferit.

“Transmisibilitatea aceste variante este extrem de ridicată”

Radu Țincu dă asigurări cu privire la creșterea numărului de cazuri generate de tulpina Omicron în România, având în vedere principala sa caracteristică, contagiozitatea crescută. Cu toate acestea, specialistul ne dă o veste bună privind gradul scăzut de agresivitate confirmat până acest moment, deși cercetările în acest sens nu s-au finalizat.

Potrivit medicului, informațiile cunoscute până acum confirmă, de asemenea, o anume eficiență a anticorpilor produși prin vaccinare sau trecerea prin boală, însă nu știe în ce măsură.

„Eu cred că va exista fără discuţie o creştere a numărului de cazuri cu Omicron. Vedem că e confirmată în peste 38 de ţări, iar dacă ne uităm ce s-a întâmplat în Africa de Sud, la începutul lunii noiembrie erau 300 de cazuri, iar acum sunt peste 8.000, ceea ce arată transmisibilitatea extrem de ridicată a acestei variante.

Din primele date preliminare pe care le avem, dar încă nu sunt finalizate cercetările, se pare că determină forme uşoare şi medii de boală, ceea ce ar reprezenta un avantaj. Datele din acest moment arată şi că vaccinurile îşi păstrează din eficienţă. Nu ştim însă care este gradul de eficienţă pe care aceste vaccinuri îl vor avea, însă nu vom putea vorbi de o lipsă totală de eficienţă în cazul anticorpilor produşi fie prin vaccinare, fie prin boală”, a explicat Radu Ţincu pentru ziare.com.

Tulpina Omicron poate pune capăt pandemiei

Dr. Radu Țincu nu exclude ca tulpina Omicron să devină predominantă, după modelul tulpinii Delta, însă partea bună ar fi că această nouă variantă ar genera cazuri cu forme mai blânde.

„Cred că da (n.r. – se va răspândi ca tulpina Delta) pentru că atâta timp cât avem transmisibilitate foarte ridicată, automat ea va reuşi să se impună în competiţie cu variantele precedente. Pe de altă parte, dacă anticorpii nu vor mai oferi aceeaşi protecţie, asta înseamnă că unele persoane, fie trecute prin boală, fie vaccinate, se vor infecta.

Însă, dacă într-adevăr se va dovedi că această variantă virală este mai blândă şi va produce forme mai uşoare decât Delta, e posibil ca acest lucru să determine acel scenariu în care vom coabita cu mult mai mare uşurinţă cu ea şi va deveni o infecţie banală”, a explicat medicul.

În aceste condiții, un scenariu optimist privind un posibil sfârșit al pandemiei ar putea fi cât se poate de pertinent, mai ales că au mai existat situații în trecut, în care noile tulpini apărute au fost mai blânde, iar oamenii au putut să conviețuiască cu formele ușoare ale infecției.

„Poate să se întâmple acest lucru (n.r. – tulpina Omicron să marcheze sfârşitul pandemiei), odată ce virulenţa scade foarte mult şi formele sunt uşoare, se poate discuta, într-adevăr, de un sfârşit al pandemiei, lucru care s-a mai întâmplat şi cu pandemiile din trecut, în care virusurile au devenit fie mai blânde, fie la un moment dat, printr-o mutaţie genetică extrem de nefavorabilă, au dispărut într-o perioadă de timp în mod spontan”, explică Radu Ţincu.