Dr. Mihai Craiu, semnal de alarmă privind debutul infecției cu tulpina Omicron la copii. Cu ce simptome înșelătoare se confruntă părinții: „Asta e realitatea momentului”
Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu trage un mare semnal de alarmă în rândul părinților, în contextul în care numărul cazurilor de Covid-19 la copii crește într-un ritm extrem de rapid . Astfel, specialistul avertizează cu privire la simptomele de debut ale infecției, subliniind faptul că acestea pot fi de multe ori înșelătoare, neavând legătură cu semnele unei răceli sau alte afecțiuni respiratorii.
„Un etaj plin de copii are nevoie de perfuzie, de oxigen, de rehidratare”
Dr. Mihai Craiu vine cu vești mai puțin bune în plin prag al valului cinci, generat de tulpina Omicron. Din păcate, numărul copiilor infectați cu această tulpină crește de la zi la zi, iar numărul minorilor internați în spital devine îngrijorător.
Mai mult, medicul susține că în acest val, simptomele copiilor infectați cu noua tulpină sunt diferite față de semnele generate de tulpinile anterioare. Astfel, mulți dintre părinții sugarilor se prezintă la spital cu gastroenterite, iar ulterior, micuții ies pozitivi la testul pentru Covid-19.
„Cifra de azi noapte, din cele aproape 100 de teste rapide făcute, un sfert dintre ele au fost pozitive pentru SARS-COV-2, suntem plini, aceasta este realitatea momentului de acum. (…) La copiii foarte mici putem să ne păcălim, pentru că COVID-19 în era Omicron poate să înceapă ca o gastroenterită acută. Cei mai mulţi sugari de ieri au venit de altfel cu febră şi vărsături, nu au venit ca boală respiratorie sau nu în prim plan boală respiratorie.
Un alt lucru important observat de literatura internaţională este creşterea spectaculoasă a proporţiei pacienţilor pediatrici diagnosticaţi spitalizaţi. (…)
La noi, la INSMC, este un etaj plin de copii care au nevoie de perfuzie, de oxigen, de rehidratare orală mai susţinută, de control al fluidelor…Din cei peste 25 de confirmaţi în cursul gărzii, al serii şi al după-amiezii, au fost doi copii internaţi – unul în vârstă de o lună şi un altul un pic mai mare”, a susţinut medicul pediatru.
Locurile interzise pentru copii
În această perioadă extrem de tensionată medical, pediatrul recomandă cu insistență evitarea zonelor aglomerate. De asemenea, părinții trebuie să fie atenți la igiena micuților și la cea personală, spălându-și temeinic mâinile și evitând atingerea unor obiecte străine și posibil infectate. Un mijloc de a vă feri de infectarea cu Covid-19 este petrecerea timpului liber în natură, făcând sport și drumeții.
„Copiii mici de doi ani nu au imperios nevoie să meargă la mall sau la locurile de joacă de la diverse restaurante de fast-food. Este bine să facem drumeţii, este bine să ne dăm cu bicicleta, să ieşim să facem mişcare, nu să stăm în faţa ecranelor şi în apartamentul în care locuim.
Trebuie să evităm aglomeraţiile, să ne spălăm bine pe mâini după ce am atins tot felul de lucruri. În cazul în care apar semne de boală la noi, adulţii care venit în contact cu aceşti copii, să raportăm şi să ne diagnosticăm corect”, a mai spus medicul, potrivit Agerpres.
Un alt aspect important menționat de medic este acela că, un copil infectat cu Covid-19 poate rămâne simptomatic până la 12 săptămâni. Pentru o sănătate cât mai bună, este bine să respectați sfatul specialiștilor.