Dr. Mihai Craiu, apel disperat către părinți. Motivul pentru care zeci de copii au murit după administrarea medicamentelor pentru tuse și răceală
Cunoscutul medic pediatru, Mihai Craiu, atenționează părinții cu privire la medicamentele pe care le administrează copiilor în acest sezon al virozelor. Potrivit specialistului, orice medicament pentru tuse și răceală trebuie să fie recomandat de către medicul specialist. În urma unor statistici din SUA, peste 40 de copii au murit din cauza tratamentelor pe care părinții le-au considerat eficiente împotriva răcelilor dezvoltate de micuți.
Mare atenție la medicamentele administrate copiilor!
Dr. Mihai Craiu avertizează părinții români cu privire la cocktailurile de siropuri și medicamente pe care aceștia le pot da copiilor la primele simptome de răceală sau tuse. Din păcate, combinația unora dintre ele poate fi fatală, atunci când este făcută după ureche sau după recomandări care nu vin din partea unui specialist.
Potrivit pediatrului, mai multe statistici din SUA indică moartea a 40 de copii mici, în urma administrării greșite sau excesive a unor astfel de tratamente antitusive și antihistaminice.
Mai mult, specialistul le recomandă părinților să nu intre în panică și să meargă cât se poate de repede la un specialist, oferind un anti-exemplu al părinților americani, care au reacționat greșit atunci când au întâmpinat probleme medicale cu proprii copii. Din păcate, rezultatul este unul extrem de trist, astfel că au fost raportate peste 40 de decese la copii din cauza acestor greșeli ale părinților.
”Mulți copii răcesc acum, când a scăzut semnificativ temperatura… Când ar trebui să ne impacientăm în fața unui copil mic (cu vârstă sub 5 ani) care tușește și are febră?… Aș reveni cu o mare rugăminte adresată părinților: nu mai administrați „coktailuri” de siropuri antitusive și antihistaminice copiilor care au răceli banale.
Semnalul trebuie tras, deoarece un sondaj recent, printre părinții americani, arată că aproape jumătate din aceștia au dat copiilor lor CCM (cough and cold medication – medicamente pentru tuse și răceală). Peste 40 de decese au fost raportate, la copii mici, în SUA, ca urmare a utilizării excesive și a supradozării accidentale sau voluntare a acestor CCM”, a anunțat Mihai Craiu, pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii.
De ce nu trebuie administrat siropul de tuse fără recomandare medicală
Potrivit pediatrului, siropul de tuse nu trebuie administrat înainte de a afla cauza exactă a tusei. Pentru a elimina o urgență medicală, care ar putea fi agravată de administrarea siropului de tuse, este important ca părinții să verifice dacă tusea este însoțită de febră sau alte simptome.
„Atunci când apare tusea la copii, trebuie să verificăm dacă are şi febră. Dacă e o boală acută febrilă, ne gândim la o infecţie, o boală potenţial contagioasă.
Dacă are şi respiraţie dificilă sau zgomote supraadăugate, ca un şuierat, ori este răguşit, ar putea fi vorba de o laringită şi aceasta este o urgenţă medicală. Atunci, părinţii ar trebui să meargă imediat la medic. Laringita la copii este o urgenţă medicală”, a atras atenţia conf. dr. Mihai Craiu, într-o intervenție la Antena 3.
Medicul a mai atras atenția asupra faptului că siropul de tuse nu se administrează copiilor mici, fiind înregistrate decese la domiciliu din acest motiv.
„Nu există siropuri pentru copii mici destinate tusei. De ce? Pentru că au existat decese la domiciliu. Tusea poate fi combătută prin unele medicamente”, a concluzionat medicul Craiu.