Dr. Carmen Dorobăț, semnal de alarmă privind simptomele noului virus hepatic în rândul copiilor. Cu ce pot fi confundate foarte ușor

de: Rosu Ioana
26 04. 2022

Fostul manager al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi avertizează toți părinții cu privire la pericolul reprezentat de noul virus hepatic al căror origini nu se cunosc. OMS a anunțat că, până în acest moment, au fost descoperite 169 de cazuri de hepatită la copii din 11 țări, cei mai mulți copii afectați provenind din Marea Britanie. Potrivit medicului Carmen Dorobăț, părinții trebuie să fie foarte atenți la anumite simptome, ele regăsindu-se și în cazul altor afecțiuni.

Cum se transmite noul virus hepatic cu origini necunoscute

Potrivit medicului infecționist din Iași, acest virus este dat de o tulpină virală, drept urmare, transmiterea are loc în mare parte pe cale virală, dar și prin contact direct, ceea ce crește exponențial riscul îmbolnăvirilor. Printre cele mai esențiale metode de prevenție se regăsește o bună igienă a mâinilor, dar și păstrarea distanței, ca și în cazul infecției cu Covid-19.

„Este vorba de o tulpină virală ce se transmite ușor. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproape 77% dintre cazurile studiate par să fie date de un adenovirus, dar care nu a fost încă descris.

El se transmte predominant pe cale respiratorie, dar și prin contact direct, adică supraviețuirea virusului pe fel și fel de obiecte. Deci, este necesar să ne spălăm pe mâini și să păstrăm distanța, fix ca în cazul Covid.

Nu s-a putut pune în evidență o anumită corelație între modul cum se transmite acest virus, pentru a putea să se ia cu exactitate măsurile de prevenire. Trebuie să ținem seama de măsuri de igienă și să evităm pe cât putem aglomerația și colectivitățile închise”, a transmis medicul infecționist, la Realitatea Plus.

Care sunt cele mai întâlnite simptome ale virusului hepatic

Medicul Carmen Dorobăț atrage atenția asupra simptomelor care apar preponderant la copiii cu vârsta de până la 16 ani. În mare parte, disconfortul apare la nivel digestiv și ocular, ceea ce solicită efectuarea de urgență a unor analize specifice.

„Pentru că este vacanță, trebuie să fim atenți la măsurile de precauție, iar simptomele sunt manifestari digestive și coloratura galbena a ochilor și urina închisă la culoare, adică se asemenea cu berea. Vârsta maximă până la care s-a evidențiat această hepatită este în jur de 16 ani.

Trebuie să meargă să faca analize micuțul, dacă are simptome, iar la sfatul medicului, împreună cu infecționistul, se vor lua măsuri”, a declarat medicul Carmen Dorobăț, potrivit sursei citate.