Dr. Carmen Dorobăț, avertisment pentru români după explozia cazurilor de Covid-19 din China. Ce va urma în țara noastră, de fapt
China se confruntă cu o nouă creștere a cazurilor Covid-19, motiv de îngrijorare pe plan mondial, mai ales că țara a introdus noi restricții menite să limiteze transmiterea virusului. Potrivit specialiștilor, varianta Omicron se răspândește foarte repede, iar rata de mortalitate este mult mai mare decât în cazul gripei. Medicul infecționist, Carmen Dorobăț, a explicat ce se întâmplă în China și care ar putea fi efectele resimțite în România.
Pandemia de Covid-19 nu s-a terminat
Deși multe țări au renunțat la orice restricție anti-Covid-19, OMS a anunțat recent că s-a decis menținerea nivelului de alertă privind transmiterea Covid-19, având în vedere imprevizibilitatea evoluției sale, cât și gradul de mortalitate ridicat pe care acest virus îl provoacă. De asemeneam medicul infecționist din Iași, Carmen Dorobăț, a dorit să lămurească motivul acestei creșteri uriașe a cazurilor de Covid-19 în China, dezvăluind dacă într-adevăr această țară se confruntă sau nu cu un nou val.
Potrivit specialistului, China s-ar confrunta de-abia acum cu valul Omicron, cel care în Europa a provocat deja o mulțime de victime. Medicul din Iași susține că, teoretic, România a depășit acest val, însă nimic nu este sigur și totul trebuie ținut sub control.
„Cam aşa s-ar traduce, că este vorba de un val care peste noi a trecut, dar, bineînţeles, noi fiind şi sensibili în acest areal geografic, orice atitudine agresivă, chiar dacă vorbim de sectorul medical, nu este bine venită şi ea trebuie făcută cu bună-gândire şi înţelegere vizavi de populaţie pentru a nu ajunge la astfel de elemente care, bineînţeles, se pot revolta pentru că, pe bună dreptate, presiunea este atât de mare.”, a declarat dr. Carmen Dorobăţ.
De ce pandemia nu poate fi oprită brusc?
Medicul Carmen Dorobăț a fost întrebat dacă există șansele apariției unei noi tulpini a pandemiei sau acesta ar putea fi finalul. Din păcate, nimic nu este sigur atunci când vine vorba de fenomen la scară largă, însă specialistul a susținut că cel mai important lucru pe care îl putem face este să învățăm să ținem sub control pandemia și în niciun caz să dorim să o oprim brusc.
„Nu putem vorbi de ultimul strănut într-o pandemie. Noi acum, de exemplu, suntem şi în pandemie de HIV, dar pe care încă o stăpânim. Aşa şi cu Omicronul şi cu toate celelalte variante care ar fi posibile să vină de aici încolo.
Important este să avem ştiinţa să stăpânim această pandemie şi deloc să avem vreodată asemenea aşteptări să o oprim şi, în special, să o oprim brusc.
Acest lucru nu se întâmplă niciodată într-un fenomen epidemiologic. Deci, încet-încet, pandemia îşi va relua un curs pe care noi să îl putem prevedea şi în acelaşi timp să îl putem stăpâni din punct de vedere medical.”, a explicat epidemiologul.
„Posibil oricând să apară o nouă variantă”
Medicul le-a transmis românilor că, odată cu apariția sezonului cald, riscul unui nou val pandemic este redus. De asemenea, acesta nu a explus posibilitatea ca în sezonul rece să nu ne confruntăm cu o nouă variantă a virusului, însă cel mai important este să știm să o controlăm.
„Pentru valul Omicron cam ştim cum stau lucrurile, am văzut şi varianta B.A.2, carea dat acele forme mai agresive şi care nu a fost de natură să ne pună probleme din punct de vedere al organizării.
Eu aş spune, pentru că şi urmează perioada aceasta a sezonului cald, când ştim că dinamica virală pentru acest virus este mai scăzută, să vedem ce se va întâmla odată cu venirea sezonului rece.
Posibil oricând să apară o noua variantă, ca şi în cazul gripei. Important este să ştim să o stăpânim.”, a concluzionat dr. Dorobăţ, la Antena3.