Dr. Beatrice Mahler, semnal de alarmă privind bătaia de joc din spitale. Ce se întâmplă cu mâncarea pacienților: „Mă gândesc cu înfrigurare la greul ce va urma”
Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” ridică un mare semnal de alarmă cu privire la hrana pacienților, extrem de săracă în vitamine, dar și extrem de redusă din punct de vedere al varietății. Din păcate, sumele extrem de mici, alocate zilnic pentru meniul unui pacient, vor deveni în cel mai scurt timp insuficiente, astfel că niciun furnizor nu se va mai putea încadra în banii alocați de stat pentru bolnavi.
Câți bani sunt alocați de stat pentru trei mese pe zi
Medicul Beatrice Mahler a transmis în toată perioada pandemiei informații de pe „câmpul de luptă”, dezvăluindu-le autorităților, dar și populației ce se întâmplă cu adevărat în spitale și care este prețul plătit atunci când ne asumăm infectarea cu Covid-19.
De această dată, cu aceeași transparență, managerul de la Marius Nasta aduce în atenția tuturor, dar mai ales a autorităților, problemele reale din spitalele din România, în ceea ce privește alimentația pacienților sau, mai exact, lipsa ei. Potrivit cadrului medical, suma de 11 lei alocată pentru masa unei persoane bolnave este sub limita decenței, astfel că pacienții nu beneficiază de o alimentație necesară care să contribuie la refacerea lor. Mai exact, este vorba despre un meniu extrem de sărac, atât nutritiv, cât și cantitativ.
”Pâinea noastră cea de toate zilele, Dă-ne-o nouă astăzi”
Am început cu un fragment din rugăciunea Tatăl Nostru pentru că vreau să vă vorbesc despre hrană…hrana din spitale. În spital, din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuiesc asigurate 3 mese/zi.Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să își aleagă meniul dintr-o varietate de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăț de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză”, și-a început medicul, mesajul său manifest către autorități.
Cu cât a crescut în 2021 suma alocată meniului zilnic al unui pacient
În continuare, medicul pneumolog de la „Marius Nasta”, a reamintit că problema hranei pacienților este una veche, iar autoritățile nu au venit cu schimbări majore în avantajul pacienților care își plătesc contribuțiile de sănătate către stat. Astfel, în anul 2021, bugetul alocat hranei pentru zilnice a pacienților a crescut cu un leu, mai mult decât nimic, așa cum consideră medicul. Beatrice Mahler a exclus posibilitatea unei schimbări din fondurile proprii ale spitalului, căci acestea nu există.
„Mâncare din spital, rămâne un subiect veșnic de actualitate, pentru că fără o alimentație corespunzătoare pacientul nu se poate face bine. Anul 2021 a adus o modificare a legislației, Hotărârea 470/21.04.2021 crește suma alocată pentru un bolnav, cu UN LEU, astfel regimul comun trece de la 10 LEI la 11 LEI. Acel ” PLUS 1 LEU” deși foarte puțin, însemna o schimbare, mai mult decât deloc.
Poate unii dintre voi îmi veți spune că există soluția fondurilor proprii, dar un spital COVID, un spital care tratează pacientul cu tuberculoză, un spital public subfinanțat cronic, cum să realizeze venituri proprii? Așa că meniul zilnic se face din cei 11 lei alocați de stat fiecărui bolnav din spital pentru regim comun sau 17,5 lei pentru pacientul cu tuberculoză”, a adăugat celebrul medic pe pagina sa de Facebook.
„Ce vom face în spitale atunci?”
În continuare, medicul Beatrice Mahler și-a exprimat îngrijorarea pentru viitorul sumbru al pacienților, care pot risca să rămână și fără hrana minimă existentă astăzi în spitale. Potrivit acesteia, există șanse mari ca furnizorii actuali să refuze să mai aducă hrană pentru pacienți, având în vedere cheltuielile mai mari decât banii oferiți de stat în schimbul hranei.
În final, Beatrice Mahler le adresează tuturor o întrebare retorică privind șansele pregătirii a trei mese pe zi cu suma de 11 lei, subliniind că această performanță este greu de realizat
„E greu, nu mă plâng, dar nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la GREUL care urmează…Alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta, de la pâine, la legume, la carne…cred că fiecare am constatat că suma pe care o necesită achiziția de alimente în familie a crescut pentru aceeași cantitate.
În spital, în scurt timp furnizorii care au acorduri cadru încheiate pentru alimente, vor renunța la acestea, pentru că prețurile din acord nu mai permit furnizarea alimentelor. Sigur, am mai trecut prin astfel de momente la începutul pandemiei când prețurile la materiale sanitate au crescut atât de mult încât furnizorii au refuzat livrarea…și este o reacție normală… dar mă întreb ce vom face în spitale atunci? Cum va arăta masa unui pacient, dacă azi când încă livrarea se face la prețurile vechi, calitatea și diversitatea alimentelor lasă mult de dorit?
Am mai vorbit pe acesta temă, de multe ori, vă las linkuri în primul comentariu, dar cum spuneam tema rămâne de actualitate.
Vă întreb pe voi, din 11 lei/zi puteți asigura acasă trei mese? Las mai joi imagini cu meniul comun de astăzi din Marius Nasta: mic dejun, prânz, cină. Preț 11 lei”, a concluzionat Beatrice Mahler.